Rusové vybírají peníze na růžový tank z Prahy

Čeljabinsk - V Čeljabinské oblasti na ruském Uralu začala sbírka peněz na zrekonstruování památníku sovětským vojákům, kteří v roce 1945 osvobodili Prahu a který byl v 80. letech přebarven na růžovo. Napsal to dnes ruský server Chelyabinsk.ru. Organizátoři sbírky prý chtějí tanku IS-2 vrátit původní vzhled a ujišťují, že akce prý v žádném případě nemá být odpovědí na nedávné odhalení památníku českým legionářům v Čeljabinsku.

Ve skutečnosti sovětský tank poprvé natřel na růžovo výtvarník David Černý v dubnu 1991. Za to byl krátce stíhán, protože tank byl v té době zapsán jako národní kulturní památka. Posléze byl na pár dní znovu přetřen do původní zelené barvy. Skupina poslanců ale využila své imunity a v květnu 1991 tank znovu přebarvila na růžovo. Potom byl tanku odebrán status památky a v červnu 1991 byl ze Smíchova odstraněn a připadl do sbírek Vojenského historického ústavu v Praze. Nyní je umístěn ve vojenském muzeu v Lešanech na Benešovsku.

„My ten symbol růžového tanku měnit nehodláme. V muzeu máme dost jiných tanků, které se přímo zúčastnily bojů druhé světové války. Růžový tank pro nás zůstává stále jak symbolem konce války, tak i příchodu svobody do Československa po roce 1989,“ reagoval ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

David Černý: „Mě by jen zajímalo, jestli ten vybraný finanční obnos zašlou mě nebo jestli mají nějakého sovětského umělce, který jim to přetře nazeleno.“

Sbírku pořádá kozácká tanková brigáda

Tank IS-2 byl vyroben v Kirovově závodě v Čeljabinsku koncem roku 1943. Takové tanky podle ruského serveru osvobozovaly země východní Evropy od fašistů. Za sbírkou prý stojí šéfové orenburgské kozácké tankové brigády. Prý si už opatřili i barvu, aby památce vrátili její původní vzhled. I model bronzové pamětní desky je prý připraven, v Čeljabinsku ji vyrobí potomci uralských tankistů-dobrovolníků, kteří v Kirovově závodě pracovali.

Tato akce vůbec není odpovědí na zřízení památníku československým legionářům, tvrdí Igor Michajlov, jeden z organizátorů. „Pražský tank je symbolem památky našich vojáků a jejich zrada je nepřípustná. To bychom se dostali k tomu, že budeme zřizovat památníky i hitlerovským velitelům ve městech, která dobyli,“ říká Michajlov.

Text i podoba pamětní desky bude dohodnuta v radě válečných veteránů Čeljabinské oblasti a pak se podle serveru organizátoři obrátí na českou vládu a pražské úřady s žádostí o pomoc.

Tank byl v letech 1945 až 1991 vystaven na smíchovském náměstí Sovětských tankistů (dnes náměstí Kinských) na památku osvobození Československa vojsky Rudé armády. Podle vojenských historiků ale bylo umístění tohoto tanku fakticky nesprávné, protože na osvobozování Prahy se ve skutečnosti podílely tanky jiného typu. „Do Prahy přijely tanky T-34, což byly střední tanky. Tohle je těžký tank IS-2. Označením IS se rozumí Josif Stalin. Byl dovezen do již osvobozeného Československa,“ připomněl Knížek.

Vydáno pod