Referendum o vystoupení Británie z EU se konat nebude

Londýn – Naprostou většinou odmítli v pondělí poslanci britského parlamentu výzvu k vypsání referenda, které by mělo rozhodnout o tom, zda Británie vystoupí z Evropské unie. Neméně podstatné je ale také to, premiér David Cameron utrpěl značnou ránu, protože řada poslanců jeho Konzervativní strany hlasovala pro referendum navzdory jeho příkazu lidové hlasování odmítnout.

Na základě petice se sto tisíci podpisy, žádali lidé britskou vládu o všelidové hlasování o dalším setrvání Británie v unii, případně o podmínkách tohoto setrvání v ní. Referendum se ale konat nebude, protože ho podpořilo jen 111 poslanců. Podstatné ale je, že údajně kolem osmdesáti členů Konzervativní strany hlasovalo pro referendum, a to i přes to, že premiér Cameron nařídil členům své převážně euroskeptické strany, aby návrh na referendum odmítli. 

Výsledek případného referenda by sice nebyl pro vládu závazný, ale velká vzpoura v Konzervativní straně naznačuje, že se do ní vrací rozkoly kvůli Evropě, které pronásledovaly bývalého premiéra Johna Majora v 90. letech. Nejednotnost tak působí premiérovi nesnáze a oslabuje jeho moc v boji za to, aby se Británie udržela v přední linii jednání o reformě eurozóny. Cameron chce, aby Británie zůstala v EU a vzala si od Bruselu zpět některé pravomoci.

Krize eurozóny vytvořila dilema pro Cameronovu vládu, která nechce dávat příliš mnoho peněz na pomoc zemím eurozóny. Obává se ale, že eurozóna by ji mohla vyloučit z rozhodování o věcech, které se týkají Británie.

Stoupenci členství v Evropské unii tvrdí, že Británie dělá 40 procent svého obchodu s eurozónou a že opustit EU by mohlo poškodit ekonomiku. Euroskeptici ale takové obavy odmítají a tvrdí, že Británie dala příliš mnoho pravomocí Evropské unii, což považují za nedemokratický a přeregulovaný krok, který brzdí ekonomický růst.