Miminko přežilo dva dny pod troskami

Van - Téměř 48 hodin po zemětřesení našli záchranáři v troskách zříceného domu živé čtrnáctidenní novorozeně a také jeho matku a babičku. A po téměř 54 hodinách se podařilo zachránit z trosek i živé desetileté dítě. Bilance obětí nedělního zemětřesení na východě Turecka nicméně stoupla na nejméně 459 mrtvých a přes 1350 zraněných. Záchranáři nadále v troskách zřícených objektů pátrají po případných přeživších.

Záchrana kojence a jeho nejbližších po dvou dnech od ničivého zemětřesení dává záchranářům novou naději, že pod troskami mohou ještě najít živé lidi. Záběry čtrnáctidenní holčičky Azry vynesené z trosek zříceného domu zaplavily televize i informační portály. Lékaři holčičku převezli do dětské nemocnice v Ankaře. „Čekali jsme dva dny. Až po tak dlouhé době byla zachráněna. Doufám, že najdou živé i její matku a mou tetu,“ řekl strýc zachráněného dítěte. A nakonec se to podařilo. 

O několik hodin později se totiž záchranářům ze sutin podařilo vysvobodit i živou matku dítěte Semihu Karadumanovou a poté i babičku Gülzade Karadumanovou. Nic se ale zatím neví o otci dítěte, který byl při otřesech v jiné části domu.

Už po několika hodinách dosáhli záchranáři dalšího úspěchu, když z trosek vysvobodili desetiletého Serhata Güla. Chlapec strávil v sutinách 54 hodin. Další, kdo měl podobné štěstí, je devítileté děvče, které záchranáři osvobodili dlouhých 34 hodin po zemětřesení. „Okolnosti byly dobré, měli jsme všechnu potřebnou techniku,“ řekla dobrovolná záchranářka.

Turecko - zemětřesení
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Počet obětí se ještě zvýší

Úsilí zachránit životy pokračuje bez přestání. Všichni ale vědí, že počet obětí poroste. Třetí den a hlavně další noc budou kritické. Nad ránem jsou totiž pouhé tři stupně nad nulou.

Zemětřesení o síle 7,2 stupně udeřilo v neděli po poledni, později oblast zasáhlo na 200 následných otřesů. Nejhůře postižená jsou města Ercis a Van ve stejnojmenné provinci Van. Úřady evidují 2 262 zřícených domů.

Červený půlměsíc distribuoval už 13 tisíc stanů, přesto se s nimi obchoduje na černém trhu. Mnoha potřebným, hlavně na venkově, tak stále chybí. „Nemáme topení, světlo, vodu ani toalety. Stany sem poslali tak malé, že musíme bydlet s jinou rodinou dohromady v jejich větším,“ konstatoval Cavit Toprak, obyvatel provincie Van. Vláda tvrdí, že situaci zvládne. Postiženou oblast ale čekají velmi krušné měsíce.

Ve městech hlídá policie sutiny. U trosek se pohybují skupiny mužů, rabují v obchodech a kradou věci, které majitelé vynesli ze zničených domů. V jednom případě záchranáři odháněli zloděje, kteří stahovali šperky z těla mrtvé ženy.