Další izraelská výměna na spadnutí: 25 Egypťanů za Ilana Grapela

Jeruzalém – Izrael dnes podle očekávání odhlasoval výměnu 25 vězněných Egypťanů za Izraelce Ilana Grapela, zadržovaného v Egyptě za údajnou špionáž. Grapel, který má také americké občanství, by měl být v Izraeli ve čtvrtek. Pro výměnu se vyslovilo všech 14 členů takzvaného bezpečnostního kabinetu. Nikdo ze skupiny Egypťanů nebyl zatčen kvůli bezpečnostním deliktům, tři jsou nezletilí.

Grapel do Egypta přicestoval v lednu, když začaly protivládní protesty. Média o něm napsala, že se vydával za zahraničního dopisovatele, který měl informovat o manifestacích. Grapel byl zatčen v červnu v Káhiře a byl obviněn ze špionáže ve prospěch Izraele. Vládní sdělovací prostředky o něm hovoří jako o agentovi izraelské rozvědky Mossad. Přišel údajně získat informace, které by poškodily ekonomické i politické zájmy Egypta.

Sedmadvacetiletý Grapel se dostane na svobodu podobně jako izraelský voják Gilad Šalit. Za něj ale Izraelci museli přistoupit na propuštění tisícovky palestinských vězňů. Šalit a část Palestinců byli propuštěni 18. října.