V Oaklandu policisté rozprášili stanové městečko demonstrantů

Oakland - V americkém Oaklandu pozatýkala policie 75 demonstrantů, kteří protestovali proti sociální nerovnosti. Odmítali opustit prostranství před radnicí, když ho policie vyklízela. Místo okupovali poslední dva týdny a vedení města je varovala, že pokud se nerozejdou a neukončí protesty, poruší zákon.

Příznivci hnutí Occupy Wall Street (Okupujte Wall Street) v Oaklandu odmítali opustit prostranství před oaklandskou radnicí. Jenže policisté ho chtěli dnes ráno vyklidit. Vybaveni slzným plynem tak zakročili proti asi 170 demonstrantům. 

Ti už dva týdny okupují náměstí před radnicí a zdejší obyvatelé si na ně začali stěžovat. Protestující je obtěžovali tím, že si na prostranství rozdělávali ohníčky, ve stanovém městečku se množily krysy a taky zdejší pobuřovalo, že demonstranti močí na veřejnosti. 

Radnice proto přikročila k radikálnímu řešení. Někteří demonstranti se pokusili vybudovat barikády, aby dnešní zásah policistům znemožnili. Někteří protestující pak začali házet kamení a prázdné lahve. Policisté proto použili slzný plyn. 

Demonstranti v Oaklandu se inspirovali newyorským hnutím Occupy Wall Street, jehož stoupenci od poloviny září táboří v manhattanském Zuccotti parku a protestují proti údajně nízké solidaritě nejbohatších se zbytkem společnosti a proti údajně příliš nízkému zdanění bohatých

Vydáno pod