U Japonska byla nalezena mongolská loď ze 13. století

Tokio – Na dně moře 200 kilometrů od japonského pobřeží našli průzkumníci unikátní vrak lodi. Ta byla ve 13. století součástí mongolské flotily, která podnikala v té době útoky na Japonsko. Jde zatím o největší nalezený kus vraku mongolských nájezdníků.

Přes 700 let se skrývala na dně oceánu. Lod patřila mongolským dobyvatelům, kteří se pokoušeli ve 13. století o invazi do Japonska. Prozradily to keramické nádoby z Číny, kterou v té době mongolští kočovníci okupovali. Výzkumníci žasli, že vrak z této doby je takto zachovalý. „Je to vůbec poprvé, kdy máme možnost rozeznat celkové rozměry lodi. Objev nám poskytne důležité informace o tom, jak v této době stavěli lodě,“ uvedl Yošifumi Ikeda z univerzity v Ryukyusu.

Loď zřejmě potopila bouře. Navíc Mongolové jako středoasijský národ neměli mnoho zkušeností s plavbou na moři. Mongolská říše se těšila největšímu rozmachu ve 13. a 14. století a dosahovala rozlohy přes 30 milionů kilometrů čtverečních. Nikdy však nedobyla zámořská území. Vrak je unikátní objev a pomůže osvětlit důvody neúspěšného oceánského tažení mongolských nájezdníků.

Loď s největší pravděpodobností patří k flotile, kterou mongolský vládce Kublaj Chán v roce 1281 vyslal, aby pro něj dobyla japonské ostrovy. Ve třináctém století mířily k Japonsku hned dvě obří flotily, ani jedna neuspěla. Invazní armáda čítala přes 140 tisíc válečníků a téměř čtyři a půl tisíce plavidel. Na pobřeží je zastavili japonští samurajové, zbytek dokonalo počasí – nečekaný tajfun, který flotilu i se 130 tisíci válečníky poslal ke dnu.