Turecko přijme pomoc od Izraele

Ankara – Hodinu od hodiny přibývají v Turecku nové oběti nedělního zemětřesení. Počet mrtvých stoupl už na 459. Pohřešují se stovky lidí a záchranáři dál v troskách pátrají po živých. Jejich šance na přežití se ale postupně zmenšuje. I tak se ale podařilo záchranářům po více než 60 hodinách od zemětřesení vyprostit tři živé lidi – jednoho muže a dvě ženy. Turecké úřady navíc ale musejí po zemětřesení řešit nepokoje, nejen rabování, ale také vězeňskou vzpouru.

V Ercisi si mohou záchranáři připsat další úspěchy. Našli tady v troskách několikapodlažní budovy živého mladíka. Po dalších pěti hodinách vyprostili 27letou učitelku, ta je ovšem v kritickém stavu. Byla převezena do nemocnice, kde lékaři bojují o její život. Následně objevili i další živou ženu. Bilance nedělního zemětřesení v Turecku už ale stoupla na 459 obětí a přes 1 350 zraněných. 

Premiér Recep Tayyip Erdogan po kritice připustil nedostatky v zajišťování pomoci obětem zemětřesení. Premiér také řekl, že Turecko se nepoučilo dost z minulého zemětřesení, kdy se zhroutily špatně postavené domy a pod nimi zůstali uvězněni lidé. „Vidíme, že lidé platí cenu za beton, který se virtuálně mění v písek, a za slabé betonové bloky v podlaze. Městské rady a stavitelé by se nyní měli podívat na to, jak se jejich nedbalost mění ve vraždy,“ řekl Erdogan.   

Turecká vláda mezitím oznámila, že přijme zahraniční pomoc od cizích zemí, včetně Izraele, jehož nabídku předtím odmítala. V zasažené oblasti jsou potřeba především montované domky a obytné kontejnery. Zdejší lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou, se totiž častokrát nemají kam uchýlit. Na přidělení stanů z dodávky Červeného půlměsíce v Ercisi čekala fronta lidí dlouhá kilometr. Na místě později vypukla o stany rvačka. Konvoj se stany musela střežit armáda. Mnoho lidí musí přespávat pod širým nebem, i když v oblasti mrzne.  

Provinční město Van, které zasáhlo nedělní zemětřesení nejvíc, řeší další obtíže. Trestanci místní věznice zaútočili na ostrahu. Do rukou brali hole, nože nebo nůžky. To vše ve strachu, který vyvolalo další zemětřesení o síle asi 5 a půl stupně Richterovy škály. Vězně zachvátila panika, když je úřady odmítly přemístit do bezpečnější oblasti. Stráže proti nim vypálily asi padesátku ran. Ve vězení vypukl požár. Před budovou se shromáždili příbuzní vězňů. Dožadovali se bezpečí svých blízkých. Úřady se nakonec rozhodly vězně dočasně přemístit do jiných zařízení ve městě. 

Po nedělním zemětřesení se ve zdech vězení objevily praskliny, některé zdi se zřítily k zemi. Uteklo asi 200 trestanců. Asi 50 z nich se dobrovolně vrátilo potom, co zjistili, že jsou jejich rodiny v pořádku. Po zbylých se zatím bezúspěšně pátrá.

V postižených oblastech bylo vyrabováno 17 kamionů

Sedmnáct kamionů s humanitární pomocí bylo dnes vyrabováno v tureckých provinciích Van a Erciş. Oznámil to Červený půlměsíc. Obyvatelé Ercişe vypovídali o případu, kdy neznámá skupina v úterý zastavila kamion naložený stany, zbila řidiče a zmocnila se nákladu, zřejmě s úmyslem prodat ho na černém trhu. Obyvatelé Vanu, kteří při zemětřesení přišli o domovy, v úterý protestovali proti pomalým dodávkám pomoci.