Obama: Smrt Kaddáfího je varování pro všechny diktátory světa

Los Angeles – Americký prezident Barack Obama vidí smrt libyjského vůdce Muammara Kaddáfího jako vzkaz všem diktátorům světa. Prý je to varování, že by měli dodržovat lidská práva. Podle Obamy měl Kaddáfí několik možností od vlády odstoupit a dát šanci Libyi na demokratizaci, to ale neudělal. Americký prezident to prohlásil v talkshow Tonight Show moderátora Jaye Lena, který vysílá televize NBC.

„Samozřejmě nikomu nepřeji takový konec, ale je to jasný signál pro diktátory po celém světě,“ prohlásil Obama v americké talkshow. 

Obama zároveň ale kritizoval způsob, jakým s Kaddáfím v Libyi po jeho zatčení a smrti zacházeli. Kaddáfího bezprostředně po zadržení vláčel a bil ozbrojený dav. Ani jeho smrt není dosud vyjasněna. Někdo ho střelil do hlavy poté, co byl zatčen. Po smrti pak jeho tělo Libyjci vystavovali v mrazicím boxu na maso v Misurátě. 

„Nemyslím, že to je něco, v čem bychom měli nacházet zalíbení. Myslím, že i s mrtvými by se mělo zacházet určitým způsobem, i pokud jde o někoho, kdo se dopustil hrozných činů,“ řekl Obama.

Obamovy dcery se nesmějí dívat na televizi 

V populární talkshow se kromě Kaddáfího dostalo i na další témata. Obama se vyjadřoval k operaci v Libyi nebo k působení Američanů v Iráku. Dostalo se ale i na osobnější témata. Obama třeba prozradil, že jeho dcery Sasha a Malia se nesmějí kromě víkendu dívat na televizi. Podobně je to i s mobilem, ten má jen starší z dcer a taktéž ho může používat jen o víkendech.