Blízkovýchodní kvartet zatím neuspěl

Jeruzalém – Tak zvanému blízkovýchodnímu kvartetu se nepodařilo donutit Izrael a Palestince, aby obnovili jednání. Palestina mezitím stupňuje své požadavky: kromě zmrazení výstavby židovských osad na palestinských územích nově žádá i uznání hranic z doby před prohranou šestidenní válkou v roce 1967 a také propuštění svých lidí z vězení. Jinak Palestinci k jednání nezasednou, prohlásil palestinský vyjednavač Nabil Šáth. Blízkovýchodní kvartet tvoří USA, Rusko, OSN a Evropská unie.

Kvartet jednal dnes odděleně s palestinskými a izraelskými vyjednávači ve východním Jeruzalémě. Americké ministerstvo zahraničí od rozhovorů očekává program budoucích jednání. Palestinský vyjednávač Saíb Irikát prohlásil, že on šel k jednání, aby vyslechl, čím se liší nové návrhy kvartetu od těch, které v minulosti k ničemu nevedly. „Nejsme proti dialogu, ale musí být myšlen vážně a nesmí zastírat izraelskou kolonizaci naší země,“ sdělil Irikát.

Kvartet oznámil 23. září, že se pokusí rozhovory obnovit. Jeho zástupci se tehdy vyjádřili jen několik hodin po předání žádosti o uznání Palestiny za plnohodnotného člena OSN. Návrh kvartetu počítal s obnovením rozhovorů do měsíce a s dokončením jednání do roka.

Izrael podobně jako Palestinci chce vyjednávat, avšak jeho premiér Benjamin Netanjahu nepřijme žádné podmínky. Atmosféru pro vyjednávání nezlepšil šéf izraelské diplomacie Avigdor Lieberman, když krátce před zahájením dnešních rokování prohlásil, že jednou z hlavních překážek k míru je předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a že jeho rezignace by byla „požehnáním“. Irikát k tomu armádnímu rozhlasu řekl, že „pro Liebermanovu zločineckou politiku není v 21. století místo“.

Rozhovor s Jaroslavem Burešem (zdroj: ČT24)

Pro Palestince jsou osady územní překážkou pro získání celistvého státu. Chtějí, aby je Izrael přestal zvětšovat a zrušil je. Izrael je připraven zrušit jednotlivé osady, ale chce zachovat jejich velké bloky u hranice. Za ně pak jeho vlády palestinské straně nabízely územní kompenzaci.

George Mitchell v rozhovoru pro ČT24
Zdroj: ČT24

Mitchell: V dlouhodobém horizontu se konflikt podaří vyřešit

O situaci na Blízkém východě hovořil v pořadu Interview ČT24 i bývalý americký zmocněnec pro Blízký východ George Mitchell. Vyslovil přesvědčení, že v dlouhodobém horizontu se situaci v této oblasti podaří vyřešit.

„Já si myslím, že Blízký východ v určitý okamžik najde své řešení. Nejsem optimista v krátkodobém horizontu, ale jsem přesvědčený, že ukončení konfliktu je natolik v zájmu obou stran, že na to jednou obě dvě přijdou. Z izraelského pohledu: oni mají stát a chtějí bezpečnost pro své lidi. Palestinci nemají stát a chtějí ho. Já si myslím, že ani jedni z nich nemohou dosáhnout svého cíle, když budou bránit těm druhým v dosažení toho jejich cíle. Nemyslím si, že Palestinci mohou mít svůj stát, aniž by Izraelci získali reálně podložený pocit bezpečí. Čehož naopak nemohou dosáhnout, dokud Palestinci nebudou mít svůj stát. Takže tady musí vzniknout společný cíl. Věřím, že k tomu nakonec obě strany dospějí,“ uvedl Mitchell.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)