Prezidentský kandidát si zavařil „přeřekem“

Dublin - Irové vybírají nástupce prezidentky McAleesové. Zájem má sedm kandidátů a volba nejspíš bude napínavější, než se ještě začátkem týdne zdálo. Hlavní favorit, úspěšný byznysmen Sean Gallagher, totiž napřed popřel a pak přiznal, že vyzvedl od sponzora bývalé vládní strany šek na 5 tisíc euro, a to vše v přímém přenosu v televizní debatě. Bookmakeři hned přepisovali kurzy a teď favorizují labouristu Michaela D. Higginse.

Gallagher dlouho odmítal obvinění, že by dostal šek na 5 tisíc euro. Jenže lež má krátké nohy a nakonec se prezidentský kandidát nechtěně přiznal, a to v přímém televizním přenosu. Při debatě prezidentských kandidátů se totiž přeřekl a místo šeku mluvil o obálce. "Pokud mi dal obálku … Pointa tkví v tom, že pokud mi dal šek, ten byl určen pro stranickou centrálu a tam byl také doručen. A hotovo. Se mnou to nemělo nic společného," prohlásil Gallagher. 

Protikandidát si samozřejmě jeho přeřeku okamžitě všiml. „To je jasné přiznání toho, co jsem říkal dříve,“ nařkl Gallaghera Martin McGuinness.  

Gallagher, který coby nezávislý vedl průzkumy i o 15 procent, se v kampani snažil distancovat od pravicové strany Fiona Fail, jejímž byl dříve členem. Tu Irové vyhnali z vlády, když na zemi tvrdě dolehlo prasknutí hypoteční bubliny. 

Gallagher za televizním útokem vidí cílenou akci levice. Sám bývalý boss Irské republikánské armády Martin McGuinness má k vítězství daleko, výrazně ale pomohl druhému v pořadí labouristovi Higginsovi, jehož šance byly ještě před pár dny spíš teoretické.