Chorvatskou vládní stranu zasáhl před volbami korupční skandál

Záhřeb – Chorvatská vládní strana čelí korupčnímu skandálu. Policie začala vyšetřovat Chorvatské demokratické společenství (HDZ) kvůli zneužívání státních prostředků pro potřeby strany. K tomu mělo docházet za předchozí vlády, kterou vedl premiér Ivo Sanader. Oznámila to nynější premiérka a členka HDZ Jadranka Kosorová.

„Je to velmi obtížná situace pro naši stranu. To ale nijak neomezí náš boj proti korupci. Jsme jediná strana, která tento boj začala, a nepolevíme v něm,“ prohlásila Kosorová. Korupční skandál tak zasadil straně jen šest týdnů před volbami citelnou ránu. 

Je to poprvé, co je kvůli podezření z korupce v Chorvatsku vyšetřována celá politická strana. „HDZ dostala informaci, podle níž byl vydán příkaz k vyšetřování strany v souvislosti s ilegálním financováním,“ řekla dnes Kosorová novinářům. Strana má k dispozici seznam podezřelých, na kterém je i expremiér Sanader. 

Bývalý předseda vlády Ivo Sanader bez vysvětlení nečekaně rezignoval na premiéra v létě 2009. Nyní je ve vězení a čeká na soud kvůli obvinění z korupce. Vyšetřovatelé ho přitom viní hned ve čtyřech kauzách.