Sacharovova cena pro aktivisty arabského jara

Brusel - Evropský parlament dnes ocenil Sacharovovou cenou arabské jaro, konkrétně pět jeho aktivistů. Unie uděluje toto ocenění za aktivity v oblasti lidských práv. Slavnostní předání ceny se uskuteční na zasedání europarlamentu 14. prosince.

Laureáty ceny se stali Tunisan Muhammad Buazízí, jehož smrt před necelým rokem odstartovala protivládní povstání, které se pak rozšířilo do dalších zemí, dále představitelka egyptského hnutí soustředěného kolem káhirského náměstí Tahrír Asma Mahfúzová, libyjský disident Ahmad az-Zubajr Ahmad as-Sanusí, který strávil 31 let ve vězení za opozici proti svrženému vůdci Muammaru Kaddáfímu, a advokátka Razan Zaituníová a karikaturista Alí Farzat ze Sýrie. 

Předseda evropského parlamentu Jerzy Buzek vyslovil důvody, proč dostalo cenu těchto pět aktivistů: „Tito jedinci přispěli k historické změně v arabském světě. Tato cena vyjadřuje solidaritu parlamentu a podporu jejich úsilí v boji za svobodu, demokracii a konec autoritářských režimů.“ 

Ocenění pojmenované po ruském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi udělují europoslanci každoročně od roku 1988. Prvním nositelem se stal bývalý jihoafrický disident a exprezident Nelson Mandela, o rok později byl oceněn československý politik Alexander Dubček, jenž patřil k ústředním postavám reforem v někdejším komunistickém Československu v roce 1968.

Cenu spojenou se šekem na 50 tisíc eur (více než 1,2 milionu korun) loni dostal kubánský disident Guillermo Fariňas. Kubánské úřady mu však znemožnily se slavnostního předání ceny ve Štrasburku zúčastnit.

Vydáno pod