Největší padělatelé obrazů od dob války půjdou do vězení

Berlín - Soud v Kolíně nad Rýnem dnes poslal čtyři padělatele uměleckých děl až na šest let do vězení. Nízké tresty si obžalovaní zasloužili tím, že se ke všemu přiznali. Padělatelský gang roky oklamával kupce i znalce, prodejem falešných obrazů moderních mistrů si vydělal až 10 milionů eur.

Šestiletý trest dostal hlavní obžalovaný Wolfgang Beltracchi, jeho žena Helena má za mřížemi strávit čtyři roky. Pět let vězení soud vyměřil jejich komplicovi Ottovi S.-K. a s nejnižším trestem vyvázla sestra Heleny Beltracchiové Jeanette, které soudce uložil podmínku na rok a devět měsíců. 

Gang padělatelů přitom léta šlapal jako hodinky. Dvě ženy tvrdily, že po smrti dědečka našly jeho tajnou sbírku vzácných obrazů. Za 15 let jich pak kolem padesátky prodaly kupcům. Ošálily dokonce i renomované aukční síně v Německu, Británii nebo Francii. Gang se soustředil na výrobu děl moderních malířů jako například Keese van Dongena, Maxe Ernsta, Maxe Pechsteina nebo Heinricha Campendonka.  

Na padělky se přišlo v roce 2008 poté, co obraz, který měl být z dílny malíře Campendonka, vydražil v aukci kupec za rekordní sumu 2,5 milionu eur. Nový vlastník si pak nechal vědecky obraz otestovat a zjistilo se, že dílo obsahuje barvy, které v době jeho vzniku nemohly existovat. 

Obrazy padělal manžel jedné z žen. Dal si například práci s takovými detaily, jako jsou umělé díry po červotočích, dával do obrazů rezavé hřebíky nebo dobové samolepky.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)