Obama označil Česko za opravdového spojence USA

Washington – Americký prezident Barack Obama označil Českou republiku za opravdového spojence Spojených států. Ocenil také českou vojenskou účast v Afghánistánu, bezpečnostní spolupráci ČR a USA a dobré jsou podle něj i hospodářské vztahy obou zemí. Obě země spolu podepíší dohodu o vzájemném zajištění obrany a zřídí středisko pro civilní jadernou spolupráci. Vyplývá to ze společného prohlášení českého premiéra Petra Nečase a amerického prezidenta Baracka Obamy po jejich setkání v Bílém domě. V ČR by také mohlo vzniknout středisko výcviku pilotů pro potřeby Severoatlantické aliance.

„Česká republika je jeden z našich největších spojenců, který nám poskytuje podporu jak v bezpečnostních, tak dalších otázkách, což je znak opravdového spojence,“ uvedl Obama. Nečasovu návštěvu také označil za příležitost oplatit Čechům pohostinnost, kterou mu poskytli při jeho návštěvách předloni a loni v Praze.

Nečas po schůzce řekl novinářům, že se odehrála ve velmi přátelské a korektní pracovní atmosféře. „Pan prezident Obama má schopnost bavit se velmi přirozeně. Pokud s ním mluvíte, tak byste rozhodně neřekli, že mluvíte se šéfem nejmocnější země na této planetě. On má nesmírně civilní vystupování,“ uvedl premiér, který se již dříve s Obamou sešel na summitu NATO v Lisabonu.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Severoatlantická aliance byla i tématem čtvrtečního jednání. Oba státníci mluvili o nadcházející vrcholné schůzce NATO v Chicagu v příštím roce. Nečas pak americkému prezidentu předestřel český zájem o vznik aliančního centra na výcvik pilotů vrtulníků v Česku. Americká strana podle něj jak na schůzce v Bílém domě, tak třeba při jednání se šéfem zahraničního výboru Senátu Johnem Kerrym návrh přijala vstřícně.

Český premiér nezastíral, že projekt je určitou náplastí na americké odstoupení od zájmu vybudovat v Česku a Polsku prvky protiraketové obrany. „My jsme z hlediska strategické spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy hodně politicky investovali do zapojení se do systému protiraketové obrany. Poté, co ten původní projekt byl vlastně zrušen, tak je trošku i naše vina, že jsme neměli připravenou jakousi paletu dalších možných kroků a strategických projektů, kterými bychom podpořili strategické partnerství mezi ČR a USA, a teď to musíme napravit,“ uvedl Nečas po setkání.

Petr Nečas a Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Charles Dharapak

Jednání o výcvikovém středisku, které by vzniklo v Pardubicích, jsou podle něj teprve v počátku, byť Česko by je mohlo spustit hned. Již nyní tam odborníci cvičí afghánské piloty. Centrum by podle premiéra přineslo významné úspory jak České republice, tak alianci. Financovaly by je totiž společně partnerské země, což je důležité v současné době rozpočtových škrtů zasahujících i armádu.

Nečas: Temelínu jsme věnovali asi čtyři minuty

Jednalo se také o americkém zájmu o tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. K tomu Obama podle Nečase vyjádřil, stejně jako již dříve představitelé Francie a Ruska, podporu účasti jeho země ve výběrovém řízení. „Já jsem jednoznačně ujistil pana prezidenta Obamu, že v České republice proběhne férový a transparentní tendr, že očekáváme tři kvalitní nabídky a že nejlepší vyhraje,“ uvedl český premiér s tím, že při rozhodování se vláda bude řídit také podle toho, jak moc bude potenciální vítěz ochoten zapojit do řetězce dodavatelů české firmy.

O zakázku na dostavbu Temelína kromě firmy Westinghouse sídlící v USA usilují ještě francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by se mělo rozhodnout o vítězi.

Jadernému tématu byly prý z celého 45minutového rozhovoru věnovány asi jen čtyři minuty, sdělil premiér Petr Nečas v Událostech, komentářích. Na Obamovi prý nebyla znát jakákoli snaha dát českému premiérovi najevo, jak velký zájem mají Spojené státy na získání tohoto lukrativního tendru.

 Američané vidí hlavně pracovní místa, jež by zakázka vytvořila v USA, které v poslední době sužuje vysoká nezaměstnanost. O tom, že Američané tendru přikládají velkou důležitost, svědčila i přítomnost amerického ministra energetiky Stevena Chua na dnešním jednání. Naopak původně avizovaná ministryně zahraničí Hillary Clintonová nakonec schůzku nestihla.

Barack Obama, prezident USA:

„I když jsou vztahy mezi USA a Českou republikou z ekonomického pohledu velmi silné, vždycky můžou být i silnější.“

S jadernou energetikou souvisí i vědecká spolupráce, kterou nyní Česko se Spojenými státy chce prohlubovat. Podle Nečase se v České republice chystá vznik společného centra pro civilní jadernou energii, které by provádělo výzkum. V Praze by také podle společného prohlášení obou zemí po schůzce mohlo vzniknout centrum na podporu „otevřené vlády a demokracie“. Česko podle premiéra může stavět na svých zkušenostech s přechodem k demokracii a tržní ekonomice.

Obama se Nečase ptal i na současná jednání v Evropské unii o řešení dluhové krize. Český premiér do Washingtonu přijel přímo ze středečního summitu unie a mohl mu tak říct čerstvé informace. „Shodli jsme se na tom, že je společným zájmem, aby eurozóna byla stabilní, protože i pro Spojené státy to znamená mít stabilního obchodního partnera,“ uvedl premiér.

Petr Nečas a Barack Obama před novináři
Zdroj: ČT24

Včerejší schůzka s Obamou byla hlavním bodem nynější cesty českého premiéra do USA. Ještě před tímto setkáním český premiér vystoupil s projevem o středoevropském pohledu na transatlantické vztahy na konferenci Fórum EU - Washington. Setkal se také se šéfem zahraničního výboru amerického Senátu Johnem Kerrym.

Vydáno pod