Prosincových voleb v Rusku se zúčastní sedm stran

Moskva – Ruská ústřední volební komise ve čtvrtek ukončila registraci politických stran pro prosincové parlamentní volby. Podle zprávy agentury ITAR-TASS se voleb zúčastní všech sedm oficiálně zaregistrovaných stran, z nichž čtyři jsou parlamentní. Volební kampaň začne 5. listopadu, k urnám půjdou ruští voliči 4. prosince.

Kromě strany Jednotné Rusko, hlavního favorita a prakticky jistého vítěze voleb, se o hlasy budou ucházet komunisté, nacionalisté z Liberálnědemokratické strany (LDPR) a kandidáti levicové strany Spravedlivé Rusko. Z neparlamentních stran půjde do voleb liberální Jabloko, levicoví nacionalisté ze strany Patrioti Ruska a pravicově liberální Pravá věc. V novodobé historii Ruska je to vůbec poprvé, kdy se voleb zúčastní všechny oficiálně zaregistrované politické strany.

Podle ruských zákonů musejí neparlamentní strany pro získání volební registrace předložit seznam 150 tisíc podpisů svých stoupenců, který nesmí obsahovat víc než pět procent chybných údajů. Tímto procesem jako poslední prošly strany Jabloko a Patrioti Ruska. Parlamentní strany takové seznamy předkládat nemusejí.

Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Vzhledem k vysoké podpoře, které se těší Jednotné Rusko za předsednictví premiéra Vladimira Putina, je o vítězi podle ruských médií předem jasno. Komentátoři si proto v souvislosti s volbami kladou dvě jiné otázky: zda Jednotné Rusko, jehož volebním lídrem je prezident Dmitrij Medvěděv, obhájí ve Státní dumě dvoutřetinovou většinu a zda se do parlamentu dostane slábnoucí Spravedlivé Rusko. Zatímco vyhlídky Putinovy strany na velký volební úspěch jsou stále ještě nadějné, Spravedlivé Rusko podle průzkumů podporu ztrácí.

Poslanci jsou voleni na pětileté období, hranice pro vstup do parlamentu je sedm procent získaných hlasů. Při minulých volbách v prosinci 2007 získalo Jednotné Rusko 315 ze 450 mandátů, tedy dvoutřetinovou ústavní většinu. Komunisté obsadili 57 křesel, LDPR 40 a Spravedlivé Rusko 38 křesel.