Turecko zvýšilo odhad obětí, ač stále objevuje živé

Ercis (Turecko) – V tureckém městě Ercis stále objevují záchranáři lidi, kteří pod sutinami přežili od nedělního zemětřesení. Po 108 hodinách od katastrofy zachránili třináctiletého chlapce, včera vyhrabali dva živé mladíky. Přesto Turecko zvýšilo odhad celkového počtu obětí na 570 mrtvých. Zraněno bylo 2 555 lidí. Ercis na východě Turecka je poslední město, kde záchranné práce ještě pokračují, jinde už se záchranáři vzdali naděje, že by našli někoho živého.

Z trosek tureckých měst se po nedělním zeměstřesení podařilo vyprostit 187 lidí. Asi 50 tisíc lidí podle Červeného kříže zůstává na ulicích, protože o své domy přišli. Situaci přitom jak záchranářům, tak i lidem bez domova komplikuje déšť a sněžení.

Třináctileté dítě je třetí zachráněný v Ercisu v krátké době. Včera odpoledne záchranáři nalezli živého pětadvacetiletého mladíka, který tak strávil pod troskami přes sto hodin. Po 91 hodinách od zemětřesení potom zachránili devatenáctiletého studenta.

Zatímco ve městě Ercis pátrání ještě neskončilo, v regionální metropoli Van již vjely do trosek buldozery a další těžká technika. Pokud pod troskami ještě někdo přežíval – což však už záchranáři považují za nemožné –, už nemá na vyproštění nejmenší naději.

Po zemětřesení se v zemi zřítilo přes dva tisíce budov a tisíce lidí jsou stále bez domova. Úřady čelí kritice kvůli problémům s distribucí pomoci. Ta přitom přichází ze všech stran – mimo jiné i z Izraele, který nyní s Tureckem nemá dobré vztahy.

Chlapec přežil 5 dnů v sutinách (zdroj: ČT24)