V noci do Frankfurtu? Letadlem už ne!

Frankfurt nad Mohanem – Dostat se v noci do Frankfurtu nad Mohanem není problém. Od neděle to však nebude problém pouze pro toho, kdo do evropské finanční metropole přijede po silnici nebo po kolejích. Největší letiště v kontinentální Evropě totiž podle soudního rozhodnutí nadále nesmí v noci mezi 23. a 5. hodinou přijímat a odbavovat žádná letadla.

Noční zákaz letů do Frankfurtu bude platit nejméně do března. Tehdy se bude problémem zabývat Spolkový správní soud, ke kterému se letištní správa odvolala proti rozhodnutí hesenského Nejvyššího správního soudu. Ten noční létání zakázal po stížnostech lidí žijících v okolí aeroportu.

Poslední noční spoj tak přistane ve Frankfurtu v 1:45 v noci na neděli. Dosud každou noc docházelo na letišti průměrně k sedmnácti startům a přistáním, šlo především o nákladní dopravu.

Zákaz nočních letů znamená pohromu pro letiště a také pro některé letecké společnosti. Ve Frankfurtu se nedávno otevřela třetí ranvej, která má dále zvýšit kapacitu obřího vzdušného přístavu, teď se ale společnost, která ho provozuje, bude muset bát úbytku spojů. Například Lufthansa oznámila, že odkloní část nákladních spojů na kolínsko-bonnské letiště a kvůli uzavírce Frankfurtu upraví zimní letový řád. Opatření způsobí Lufthanse ztráty v řádu milionů eur. Podobné potíže hlásí i další dopravci.

Osobního spojení z Frankfurtu do Prahy se však zákaz nedotkne. Podle Hany Hejskové, mluvčí Českých aerolinií, které pravidelné letecké spojení mezi oběma městy zajišťují, všechny spoje ČSA ve Frankfurtu přistávají nebo vzlétají v době, na kterou se omezení nevztahuje. Podle českého mediálního zástupce Lufthansy Jana Laštovičky se však budou muset upravit časy některých nákladních spojů společnosti Lufthansa Cargo.