Po Libyi ať jde NATO k nám, volá syrská opozice

Hamá (Sýrie) – Demonstranti proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada chtějí, aby jednotky NATO, které v pondělí ukončí svoji libyjskou operaci, vzápětí zasáhly proti Damašku. Upozornili na další násilné rozehnání demonstrací ve městech Hamá a Homs, při kterém vládní síly zastřelily nejméně dvacet lidí, desítky dalších účastníků skončily za mřížemi. Řada západních analytiků však upozorňuje, že se syrská armáda drolí, přibývá dezercí a Asad se nejspíš brzy bude muset stáhnout alespoň z části země.

Protesty vypukly v posledním týdnu v celé Sýrii. Podle opozičních vůdců tak lidé nespokojení s Asadovým režimem zareagovali na smrt Muammara Kaddáfího. Současně volali po zásahu mezinárodních sil, které brzy opustí Libyi. Demonstranti v milionovém městě Homsu přišli protestovat s transparenty, kterými vyzývali OSN k vytvoření bezletové zóny.

Asadův režim se ale podle pozorovatelů může záhy zhroutit sám i bez zásahu NATO. Armádu, která zatím rozhání demonstrace proti prezidentovi, stále výrazněji ochromují dezerce. Problém je i náboženský, protože většina Syřanů – a tedy i vojáků – jsou sunnité, na rozdíl od vládnoucích šíitských alávitů. „Rozpad začíná být neudržitelný. Asad se už nemůže spoléhat na své sunnitské mužstvo. Přesuny klíčových a vyčerpaných jednotek stojí hodně peněz. Přestává být dostatek lidí na to, aby mohli souběžně zasahovat proti opozici v jejích hlavních baštách. Mezi sunnity narůstá vůči Asadovi odpor. Možná že nad venkovskými oblastmi kontrolu ztratí,“ soudí nejmenovaný evropský diplomat.

Dezercím se armádní velení snaží zamezit tak, že do jednotek mezi sunnity nasazuje alávitské tajné agenty. Ti prý odhalili už několik set vojáků, kteří nechtěli uposlechnout rozkazy. Velitelé dezertéry vzápětí nechali popravit.