Roger Federer skončil na boku lokomotivy

Basilej – Švýcarské spolkové dráhy (SBB) pojmenovaly jednu ze svých elektrických lokomotiv řady Re460 po tenistovi Rogeru Federerovi. Bok lokomotivy potom ozdobil velký portrét tenisové hvězdy, tč. čtvrtého muže světového žebříčku. Federer lokomotivu na basilejském nádraží pokřtil a od drah dostal také její model.

Roger Federer přišel pokřtít lokomotivu 460.003 v době, kdy se v Basileji připravuje na turnaj, který by chtěl popáté v kariéře ovládnout. Zda mu bude patřit kurt rodného města, se teprve ukáže, ale už je jisté, že Federer ovládne švýcarskou železnici. Pojízdnou „reklamu na Federera“ objednala pojišťovací společnost National Suisse, jejíž logo na lokomotivě rovněž nechybí. Peníze za reklamu ovšem nebude posílat spolkovým drahám, nýbrž Federerově nadaci na pomoc potřebným v Africe. Za každých 57 kilometrů, které lokomotiva ujede, pošle pojišťovna nadaci deset franků.

„Lokomotivu jsem ještě nikdy nekřtil, natož svým vlastním jménem,“ poznamenal tenista. Důsledněji se ale železnici neoddá. Zdůraznil totiž, že chce nadále pokračovat ve své tenisové kariéře. „Moje tělo rozhodne, kdy nastal čas skončit,“ uvedl vítěz šestnácti grandslamů, který však letos vyhrál pouze jediný turnaj.