Turecko končí pátrání po přeživších

Ercis – Záchranáři v tureckém městě Ercis ukončí dnes pátrání po přeživších po nedělním zemětřesení. Právě Ercis zasáhl živel nejhůře, současně je to poslední místo, kde záchranné práce ještě pokračují. Záchranáři jsou však přesvědčeni, že pod ruinami už nikdo nemohl přežít. Zemětřesení si tak zřejmě vyžádalo 582 obětí, z toho 455 v Ercis. Ze sutin vyprostili záchranáři 230 živých lidí. Téměř čtyři tisíce lidí utrpělo při otřesech zranění.

Ačkoli se záchranáři ještě ze všech sil pokoušejí najít poslední živé, nacházejí v Ercis už pouze mrtvá těla. Z jedné zřícené budovy vynesli tělo sedmadvacetileté učitelky. Mnoho dalších ještě zůstává pod troskami a jejich blízcí ještě doufají, že se záchranářům v nejbližších hodinách podaří najít je živé.

Přestože pátrání končí, mají před sebou turecké úřady ještě mnoho práce. Tisíce lidí jsou po zemětřesení bez domova, hledají proto úkryt před nevlídným počasím. Lidé, kteří se shromáždili v uprchlických vesnicích i mnozí z těch, kteří se jim snaží pomoct, si stěžují na špatnou organizaci pomoci. „Máme tam čtyři mrtvé a nedorazila k nám potřebná pomoc. Přijeli jsme si pro několik stanů,“ podotkl Ishak Kartal, který se stará o uprchlickou vesnici se 7 tisíci obyvateli.

Ministr vnitra Idris Naim Sahin slíbil, že do dvou měsíců dostanou všichni lidé, jejichž domy zničilo zemětřesení, dočasné zázemí v prefabrikovaných domech nebo v ubytovacích jednotkách.

Turecko si dnes připomíná 88. výročí vzniku republiky, ale na znamení respektu k mrtvým zrušilo oficiální oslavy a přehlídky. Mnozí z přeživších přiznali, že si ani neuvědomili, že je svátek. „Nemáme sváteční pocit. Jsme v oblasti zemětřesení, následné otřesy pociťujeme každý večer,“ řekl jeden z přeživších Bayram Ala.