Sněhová bouře v USA už má tři oběti

Boston (Massachusetts) – Severovýchod Spojených států mizí pod sněhem. Nečekaně brzy dorazila první sněhová bouře, místy za noc napadlo až 40 centimetrů. Sníh poničil dopravní i energetickou infrastrukturu. Bez proudu tak jsou tři miliony domácností. Kvůli počasí navíc zahynuli už tři lidé. Obzvlášť chladné počasí vydrží nejméně do poloviny příštího týdne.

Sníh v sobotu pokryl části států Pensylvánie, Virginie, Západní Virginie, Maryland, Connecticut, New Jersey, New Hampshire a Massachusetts. Sníh nebo déšť se sněhem padal také v New Yorku a Washingtonu. Podobně časný příchod zimy zažily státy na severovýchodě USA naposled v roce 1972, vzpomněl John LaCorte z národní meteorologické služby. „Taková bouře se objevuje jednou za 50 let. Není silná, ale přináší hodně sněhu, typická je ale v prosinci a na začátku ledna,“ poznamenal další meteorolog Justin Povick.

Bez proudu i bez dopravy

Guvernéři států Massachusetts, Connecticut a New Jersey už vyhlásili kvůli sněhu stav nouze. Pod sněhovou zátěží povolily stromy, které popadaly na silnice, i elektrické vedení. Bez proudu se tak ocitly tři miliony amerických domácností, asi 750 tisíc z nich je connecticutských – podle guvernéra jde o rekordní počet. Energetici se přitom obávají, že obnovení dodávek do všech míst jim potrvá až týden.

Dopravní problémy vznikly na silnicích, které jsou zasněžené a místy navíc přehrazené popadanými stromy, ale také na letištích. Omezit provoz muselo i newyorské mezinárodní letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho, lépe nebylo ani na dalším aeroportu LaGuardia. Třetí velké letiště Newark Liberty dokonce zrušilo všechny domácí lety. Velká zpoždění kvůli počasí vznikala také na filadelfském mezinárodním letišti.

Zabíjel strom i elektřina

O život přišli zatím tři lidé. Strom, který se zhroutil pod vahou sněhu, spadl na dům, ve kterém spal čtyřiaosmdesátiletý muž. Ten na místě zemřel. Další člověk nezvládl jízdu po kluzké silnici ve státu Connecticut a zahynul při dopravní nehodě. Sám ke svému úmrtí potom výrazně přispěl dvacetiletý muž z Massachusetts. Obešel zátarasy, které postavili policisté v místě, kde popadaly přetrhané elektrické dráty. Potom se dotkl kovové brány, do které však z drátů proudila elektřina, a zemřel.

Křižovatka ulic Autumn a Grove v newjerseyském Lodi
Zdroj: Julio Cortez/ČTK/AP

Demonstranti okupují Wall Street i ve sněhu

Velké problémy způsobil brzký příchod zimy také organizátorům sociálních protestů v New Yorku. Policie jim v pátek zabavila část generátorů elektřiny, které prý ohrožovaly požární bezpečnost. Účastníci proto nyní musí hledat úkryt před sněhem. „Ať bude pršet nebo sněžit, bude zima nebo horko, my neodejdeme – 99 procent lidí této země si zaslouží lepší životní podmínky,“ zdůraznil demonstrant Donald Afflick. Jeho kolega Alan Collinge odhadl, že kvůli sněhové bouři odešla z tábora nespokojených na Wall Street asi pětina lidí. Collinge je však přesvědčen, že se vrátí, až se zlepší počasí.

V jiných městech sice hnutí Occupy Wall Street pokračuje bez podobných omezení, ale demonstranti zažívají ještě větší potíže s úřady. V sobotu se policie s demonstrujícími střetla ve středoamerickém Denveru a dvacet jich zadržela. Podobný počet lidí skončil ve vazbě také v Nashvillu v Tennessee.

Spojené státy zasáhla sněhová bouře (zdroj: ČT24)