Bulhaři zvolili v druhém kole za prezidenta provládního Plevnelieva

Sofia - Novým bulharským prezidentem se podle výsledků průzkumu mezi voliči u volebních místností stal kandidát vládních konzervativců Rosen Plevneliev, který měl podporu populárního premiéra Bojka Borisova. Po sečtení poloviny odevzdaných hlasů získal podporu 54,1 procenta voličů. Ve druhém kole prezidentské volby tak úspěšný podnikatel porazil socialistu Ivajla Kalfina, který již uznal porážku. Účast v hlasování volební komise odhaduje na 42 procent.

„Výsledek je jasný, volby jsme nevyhráli,“ prohlásil Kalfin po zveřejnění trojice odhadů, které mu shodně předpovídaly porážku. Rozdíl mezi oběma kandidáty byl v prvním kole jen zhruba 375 000 hlasů, a oba se tak před druhým kolem pokusili získat podporu mimo tradiční okruh voličů svých stran.

První prezidentské volby po přistoupení Bulharska do Evropské unie v roce 2007 jsou považovány za test vlády premiéra Bojka Borisova. V roce 2009 se slibem vykořenit korupci drtivě vyhrál se svou stranou Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) parlamentní volby. Borisovův kabinet proti úplatkářství tvrdě postupuje, čímž si udržuje vysokou popularitu.

Prvního kola voleb se minulý týden zúčastnila téměř polovina voličů. Doba hlasování byla tehdy o hodinu prodloužena s argumentem, že před mnoha volebními místnostmi se na poslední chvíli vytvořily dlouhé fronty. Toto rozhodnutí volební komise ihned kritizovali opoziční politici, kteří to označili za pokus o manipulaci.

Celkem krátce po začátku protiromských nepokojů v ČR se do světových médií dostaly na první pohled podobné události v Bulharsku.
Zdroj: ČT24/Margarita Troševa

Pokud vítězství Plevnelieva potvrdí konečné oficiální výsledky, ujme se nový prezident funkce 23. ledna. V úřadu vystřídá socialistu Georgiho Parvanova, kterému již bulharská ústava po dvou funkčních obdobích neumožňuje znovu kandidovat na post hlavy státu. 

Kdo je Rosen Plevneliev?

Po vítězných volbách v roce 2009 obsadil rezort pro regionální rozvoj a územní správu. Zde byl jedním z nejoblíbenějších ministrů a současně byl v tisku označován i za jednoho z nejbohatších v kabinetu (ruský list Kommersant odhadl jeho majetek na 50 milionů eur). Ve funkci viceprezidenta by Plevnelieva měla doplnit ministryně spravedlnosti Margarita Popovová.

Volba sedmačtyřicetiletého Plevnejeva do nejvyšší funkce bývá analytiky označována za konec vlivu Ruska v Bulharsku. V ekonomice je tento někdejší podnikatel ve stavebnictví, jenž na technické univerzitě vystudoval výpočetní techniku, zastáncem snižování daní pro malé a střední podniky. Ve své úřadu prý hodlá pomoci své zemi vstoupit do schengenskému prostoru.

Spolu s prezidentem se volili i starostové

Spolu s prezidentskými volbami se dnes ve 173 z 264 bulharských měst hlasovalo o obsazení postů primátorů. S ohledem na vysokou osobní popularitu premiéra Borisova se očekává, že většinu míst získá jeho strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB).