Češka půjde za fingovanou svatbu do vězení

Birmingham (Británie) – Britský soud poslal českou matku dvou nezletilých dětí na rok do vězení za fingovaný sňatek, k němuž svolila výměnou za práci v Británii. Informoval o tom o víkendu na svých webových stránkách místní britský list Lancashire Telegraph.

Jednačtyřicetiletá Češka si v roce 2009 vzala za muže v kostele ve městě Accrington jednatřicetiletého Nigerijce. Afričan tak směl zůstat v Británii a Češka za to dostala roční pracovní smlouvu. Oproti prohlášení úřadům však nežili na stejné adrese. Oba se po zatčení k činu přiznali a byli oba odsouzeni k ročnímu vězení.

Soud v anglickém Burnley zdůraznil, že podobný zločin bude v zemi vždy přísně trestán, aby se od uzavírání fingovaných sňatků odradili další cizinci. Podobné sňatkové podvody podle soudu vážně porušují britské imigrační zákony, které mají chránit britské občany.

Čeští občané se v minulosti na takových podvodech podíleli opakovaně. Například loni v červenci byli v Londýně zatčeni dva Češi pro podezření z účasti na sňatkových podvodech. V únoru 2010 britská policie v Boltonu a Liverpoolu zatkla pět Čechů podezřelých ze stejného porušení zákona. V prosinci téhož roku britský soud poslal pětačtyřicetiletou českou občanku na 16 měsíců do vězení za sňatkový podvod.

Cílem sňatkových podvodníků v Británii je většinou získání dlouhodobého povolení k pobytu, pracovního povolení a možnosti využívat sociálních výhod pro osoby, které pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii.