Šešelj dostal půldruhého roku za pohrdání soudem

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes za pohrdání soudem uložil srbskému ultranacionalistovi Vojislavu Šešeljovi trest 18 měsíců vězení. Šešelj ve své knize odhalil totožnost jedenácti chráněných svědků a dnes před soudem prohlásil, že je „největším nepřítelem tribunálu“ a že mu na délce vězení nesejde. Dodal, že ICTY se uchýlil k tomuto kroku jen proto, že proti němu v hlavním procesu nemá žádné argumenty.

V červenci 2009 mu soud již uložil patnáctiměsíční vězení za to, že ve zmíněné knize zveřejnil totožnost trojice chráněných svědků, ačkoli mu to soud dříve výslovně zakázal. Trest měl na Šešelje jen minimální dopad, neboť vazba se mu do odpykání trestu započítala. Od letošního května čelí kvůli pohrdání soudem ještě třetímu soudnímu řízení, to ale zatím neskončilo.

Někdejší srbský vicepremiér Šešelj se haagskému tribunálu dobrovolně vydal v únoru2003 aod té doby je v haagské věznici Scheveningen. Odtud nadále řídí Srbskou radikální stranu. Před ICTY se zodpovídá z toho, že se jako spojenec bývalého jugoslávského a srbského prezidenta Slobodana Miloševiče podílel na etnických čistkách rozsáhlých oblastí v Bosně, Chorvatsku a severosrbské Vojvodině. Mezi body obžaloby jsou mimo jiné vražda, mučení, sexuální násilí, nucené vystěhování a ničení majetku.