Je jednatřicátého – v Rusku se demonstruje a zatýká

Moskva - Ruská policie ukončila pochody opozičních aktivistů. V Moskvě zadržela víc než 30 účastníků, v Petrohradu něco přes 50. Protestovali proti Kremlu, premiéru Putinovi a porušování základních demokratických svobod. Akce se konají vždy jednatřicátého v měsíci, v odkazu na jednatřicátý článek ruské ústavy, který zaručuje svobodu projevu. Bezpečnostní složky je pravidelně rozhánějí.

Nepovolenou demonstraci na moskevském Triumfálním náměstí u pomníku básníka Majakovského dnes rozehnaly pořádkové síly. Ty byly dokonce v převaze nad samotnými demonstranty. Asi tři desítky aktivistů skončily za mřížemi – mezi nimi i opoziční předáci Eduard Limonov a Ilja Jašin. Demonstranti rozdávali letáky s výzvou k bojkotu prosincových parlamentních voleb. 

Podobně skončila i akce v Petrohradu, kde podle novinářů policisté zadrželi nejméně padesátku demonstrantů. Někteří tvrdili, že na náměstí prý jen hráli badminton, jako nedávno prezident Dmitrij Medvěděv s premiérem Vladimirem Putinem.   

Ještě před moskevskou demonstrací aktivisté z řad prokremelských mládežníků rozdávali kolemjdoucím herní karty s karikaturami opozičních politiků a obránců lidských práv.

Vydáno pod