Výtvarník Aj Wej-Wej prý dluží miliony na daních

Peking - Čínský výtvarník a disident Aj Wej-Wej dostal příkaz zaplatit zpětně na daních v přepočtu přes 42 milionů korun. Částku údajně dluží společnost, pro kterou pracuje a kterou vlastní jeho manželka. Aj Wej-Wej se brání tím, že účetní knihy ani nemohl zkontrolovat, protože je nedávno zabavily čínské úřady. Výtvarník patří k trvalým kritikům čínské komunistické strany.

Čínské úřady mají opět co do činění s čínským výtvarníkem Aj Wej-wejem. Ten letos strávil téměř tři měsíce ve vězení. Na svobodu se dostal koncem června. Nesmí ale opustit Peking, užívat sociální sítě nebo mluvit se zahraničními médii. Teď navíc čelí obvinění z daňových úniků. 

Podle rozhodnutí berního úřadu musí Aj zaplatit 15 milionů jüanů do deseti dnů. A to přesto, že ve firmě, která na daních údajně dluží, působí jen jako designer, a ne jako manažer. Aj Wej-Wej jakékoli dluhy popírá. Pokutu nebude platit, dokud mu prý úřady nevrátí účetní knihy designérské společnosti. Chce se také setkat s bývalým manažerem a účetním. 

Výtvarník se proslavil mimo jiné spoluprácí na návrhu olympijského stadionu v Pekingu, takzvaného ptačího hnízda. Patří ke kritikům čínské vlády.