Palestincům UNESCO nestačí, chtějí do dalších organizací

Ženeva – Palestinci plánují do týdne požádat o členství v dalších 16 agenturách OSN. Včera je za plnohodnotného člena přijala Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Palestinský zástupce při UNESCO Ibráhím Chrajší teď oznámil, že palestinští diplomaté pracují na žádostech o schválení členství v dalších agenturách. Izrael naopak v reakci na přijetí Palestiny do UNESCO dočasně pozastaví převody peněz palestinské samosprávě a v Předjordánsku a východním Jeruzalémě postaví 2000 bytů.

„Naším cílem je dostat se do mezinárodních organizací a agentur OSN. Pracujeme na tom a připravujeme se na každou individuálně. Jsme-li teď členy jedné z nejdůležitějších agentur OSN, je to precedens a otevře nám to dveře k dalším agenturám,“ prohlásil Chrajší.

Pro členství Palestinců v UNESCO hlasovalo 107 zemí a 14 bylo při 52 absencích proti. Mezi nimi Spojené státy, Izrael, Německo i Česká republika. USA už kvůli tomu zastavily finanční příspěvky pro UNESCO.

Palestinci usilují podobným způsobem také o členství v OSN. V září podali žádost, kterou ale musí schválit Rada bezpečnosti. USA v tomto případě hodlají použít právo veta.

Izrael zastaví převody peněz Palestincům

Izrael dočasně pozastaví převody peněz palestinské samosprávě a na sporných územích v Předjordánsku a ve východním Jeruzalémě postaví dva tisíce bytových jednotek. Rozhodl o tom dnes premiér Benjamin Netanjahu. Rozhodnutí padlo na mimořádném setkání osmi členů vlády s Netanjahuem po přijetí Palestiny do UNESCO.

Na Palestinu zaútočili hackeři

Hlavní mobilní síť na palestinských územích se stala terčem útoku hackerů z mnoha míst světa. Mluvčí palestinské samosprávy uvedl, že většina Západního břehu a Pásma Gazy je bez internetu. Pokud výpadek potrvá, způsobí velké škody palestinským obchodníkům. Podle mluvčího není zřejmé, jestli má útok souvislost s přijetím Palestiny za člena UNESCO.

Vydáno pod