Předčasné volby jsou nezbytné, tvrdí řecká opozice

Atény - Vůdce řecké opoziční strany Nová demokracie Antonis Samaras vyzval k urychlenému uspořádání předčasných voleb. Prohlásil to po dnešním jednání s prezidentem Karolosem Papuliasem v reakci na pondělní oznámení premiéra Jorgose Papandrea, že vypíše referendum kvůli přijetí další finanční pomoci od eurozóny. Čelný představitel vládní strany PASOK ideu předčasných voleb podpořil za podmínky, že nejdříve vznikne vláda národní spásy napříč politickým spektrem k vyřešení krize. „Volby jsou národní nezbytností,“ řekl Samara při odchodu z prezidentského paláce. Už šest socialistických poslanců vyzvalo po pondělním ohlášení referenda premiéra Andrea Papandrea k demisi.

Papandreovo oznámení vypsat počátkem příštího roku referendum o přijetí další pomoci od zemí eurozóny a hlavně o podmínkách jejího poskytnutí podle Samarase „zpochybňuje členství Řecka v EU“. Strana Nová demokracie je odhodlána „takovým riskantním a oportunistickým experimentům“ zabránit.

Premiérovi se drolí pod rukama i parlamentní většina jeho vlastní strany. Vlivný představitel PASOK Vaso Papandreová (shoda jmen, není s premiérem příbuzná) v podstatě návrh opozice na předčasné volby přijal, chce ale nejprve vytvořit „vládu národní spásy“ ze všech hlavních politických sil v zemi, protože jen tak prý lze záchranu prosadit.

„Zemi hrozí bezprostřední úpadek, proto žádám vytvoření vlády národní spásy, která by zaručila plnění evropského plánu záchrany,“ řekl s narážkou na další finanční pomoc eurozóny. „Pak mohou být uspořádány předčasné volby,“ dodal. Obhajoval tak politickou linii odlišnou od premiérovy.

Odchod z parlamentní skupiny PASOK dnes oznámila další poslankyně této strany Milena Apostolakiová. Vládní tábor se tak snížil na 152 mandátů z 300, tedy na většinu pouhých dvou hlasů. Apostolakiová důvod svého kroku neuvedla, podle parlamentních zdrojů je jím však nesouhlas s premiérovým oznámením referenda k pomoci eurozóny, které by značně zpochybnilo „další evropskou cestu“ Řecka.

Premiérovo oznámení o referendu vyvolalo negativní reakce i opozičních formací. Bývalá ministryně zahraničí Dora Bakojannisová, šéfka liberálně-centristické Demokratické aliance, obvinila premiéra z lehkomyslné snahy pomoci si na úkor Řecka. „Nikdy bych nečekala, že by Papandreu mohl přijmout tak nebezpečné a frivolní rozhodnutí.“

V Řecku vyměnili celé armádní vedení

Údajně kompletní velení řecké armády dnes bylo vyměněno. Změny se týkají vedení generálního štábu, pozemních vojsk, námořnictva i leteckých sil. Podle BBC News byla kromě toho z armády propuštěna desítka vysokých velitelů armády a vojenského námořnictva. Podle zdrojů z řeckého ministerstva obrany ale výměna armádních velitelů byla dlouho plánována a nesouvisí prý s aktuálním politickým vývojem.

Vydáno pod