Saúdský kat veřejně sťal čaroděje

Rijád – Ruka kata ukončila v Saúdské Arábii život Súdánce Abdala Hamída odsouzeného za čarodějnictví. Na základě šokujících záběrů veřejné popravy na parkovišti v Medině vyzvaly organizace na ochranu lidských práv a OSN Saúdskou Arábii ke zrušení trestu smrti. Rijád to ale odmítá. Letos už v Saúdské Arábii na popravišti skončilo 44 lidí, z nich 11 byli cizinci. Je to o 17 poprav víc než loni.

Hamída zatkla náboženská policie na základě udání. Jeden z důstojníků tvrdil, že Hamíd souhlasil s tím, že za 1 000 dolarů připraví kouzlo, kvůli němuž důstojníkův otec opustí svou druhou manželku. Při tajném procesu, v němž ho nezastupoval žádný právník, pak Abdal Hamíd dostal trest smrti a byl sťat v Medině mečem. „Saúdská Arábie dále vykonává tresty tímto nejkrutějším a nejkrajnějším způsobem. Co na tomto případě znepokojuje ještě víc, je fakt, že Abdal Hamíd neudělal nic, co by odpovídalo zločinu,“ uvedla Amnesty International.

Na popravu v království čeká 140 lidí, mezi nimi například moderátor libanonské televize Alí Husajn Sibat. Byl usvědčen rovněž z čarování, protože lidem předpovídal budoucnost.