Nejnebezpečnější práce na světě? Řidič cisterny

Kábul – Řidiči benzinových cisteren v Afghánistánu mají jednu z nejnebezpečnějších prací na světě. Už nejméně 50 pákistánských řidičů, kteří vozí zásoby spojeneckým jednotkám v Afghánistánu, zabili talibanci. Na kolony nákladních aut – většinou bez vojenské ochrany – útočí čím dál častěji.

Pákistánský řidič Gholam pravidelně vyráží ve svém vyzdobeném náklaďáku do Afghánistánu. A to přesto, že si z téhle trasy odnesl už popáleniny na rukou i na nohou. Cisterna mu vybuchla za zády, když se dostal pod palbu Talibanu. „Na nic jsem nemyslel a utíkal jsem. Všude kolem se střílelo. Pak přišel obrovský výbuch,“ vzpomíná Gholam.

Spolu s dalšími řidiči udržuje v chodu obří vojenskou mašinérii zahraničních jednotek v Afghánistánu. Země nemá přístup k moři a zásobování vzduchem nestačí. Velká část proviantu proto putuje do pákistánského Karáčí. Poté ho čeká několik tisíc kilometrů po špatných cestách. Většinou nemají žádnou ochranu - a Taliban to dobře ví.

Zničené benzínové cisterny
Zdroj: ČT24

Pákistánští řidiči navíc čelí přepadením banditů a zlodějů benzinu. Za každou cestu dostávají v přepočtu jen asi tři a půl tisíce korun. Bída je nutí znovu a znovu sedat za volant. „Nemůžeme nic dělat, jen doufat, že dojedeme. Cestou nás ale může kdokoliv zabít,“ říká řidič Israrulláh Šinvárí.

Stovky vyhořelých náklaďáků na pákistánských vrakovištích dokládají urputnost bitvy o zranitelné zásobovací linie. Velení NATO chce objem zásob, které přes Pákistán přepravuje, snížit příští rok na polovinu. Lidi, jako je Gholam, už nebudou muset riskovat život tak často. Zároveň jim ale hrozí, že přijdou o svou obživu.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)