Pilot letadla, které přistálo bez podvozku, je v Polsku hrdinou

Varšava - Varšavské letiště Okecie večer obnovilo lety po úterním nouzovém přistání boeingu. Posádce polských aerolinek se podařilo přistát s letounem, kterému selhal podvozek. Letoun ale zůstal na dráze a čekalo se na jeho odstranění. Dopoledne nefungovala kvůli mlze ani letiště v Lodži, Poznani a Krakově. Ta už jsou ale už také opět v provozu, letiště Okecie bylo uzavřené od úterního odpoledne.

Poláci oslavují kapitána letadla Tadeusze Wronu jako hrdinu. „Létej jako orel, přistávej jako Wrona (vrána),“ takové je heslo internetových fanoušků kapitána, který předvedl vzorný příklad toho, jak má vypadat nouzové přistání. 

Poláci včerejší událost velmi prožívají, protože mají v čerstvé paměti leteckou katastrofu u západoruského Smolenska, při které loni v dubnu zahynul prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí. Při nouzovém přistání ve Varšavě ale polští piloti situaci zvládli a všech 231 lidí na palubě vyvázlo bez zranění.

Podle aerolinek porouchané letadlo Boeing 767, které blokovalo dvě přistávací dráhy, bylo již odtažené do hangáru. Polské aerolinie LOT ale budou muset zaplatit letišti pokutu. 

Letadla, která běžně létají do Varšavy, byla směrována na jiná letiště v Polsku. Například cestující ČSA mohli letět do Krakova, odkud se do Varšavy dostali po zemi, nebo si mohli změnit rezervaci na pozdější termín.

Nouzové přistání polského letadla
Zdroj: ČT24
Vydáno pod