Progress přivezl kosmonautům na ISS pomeranče

Moskva - Ruská nákladní loď Progress se dnes v automatickém režimu spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), kam dopravila zásoby potravin a vědecké aparáty. Úspěšný manévr završil první let Progressu po srpnové havárii, při níž se nosná raketa Sojuz zřítila do lesů jižní Sibiře.

Spojení s orbitálním komplexem podle ruských expertů proběhlo standardně, kosmonauti na ISS do automatického manévru nemuseli nijak zasahovat. Posádce složené z amerického astronauta Michaela Fossuma, Rusa Sergeje Volkova a Japonce Satošiho Furukawy Progress dopravil 2,5 tuny materiálu, paliva, kyslíku a zásob.

Posádka dostane 50 druhů nejrůznějších potravin, mezi nimiž jsou kromě hotových jídel i čerstvá jablka, pomeranče nebo grapefruity. Nová zásoba potravin kosmonautům umožní obměňovat jídelníček tak, aby se stejné pokrmy opakovaly po 16 dnech, a nikoli už po osmi jako dosud.

Mezinárodní vesmírná stanice
Zdroj: Boeing/Boeing Illustration

Progress na ISS přepravil také malý ruský satelit Čibis-M, který bude provádět atmosférická měření. Družice se bude pohybovat na samostatné oběžné dráze ve výšce asi 400 kilometrů nad Zemí.

Už za necelé dva týdny by na ISS měla dorazit nová posádka složená z ruských kosmonautů Antona Škaplerova a Anatolije Ivanišina a amerického astronauta Daniela Burbanka. Další Progress pak k vesmírné stanici odstartuje v lednu příštího roku, kdy na ISS dopraví zařízení nezbytné pro připojení komerční stanice Dragon americké společnosti SpaceX.