Japonci z nich šili kožichy, teď psy Sapsaree křísí genetika

Soul - V polovině osmdesátých let byli psi Sapsaree na pokraji vymření. Japonská armáda je ve velkém hubila a z jejich kožichů šila kabáty pro vojáky bojující v tuhých zimách v Mandžusku. Jedno z nejoblíbenějších plemen v Jižní Koreji ale na poslední chvíli zachránil jediný člověk. Pomocí genetiky a tvrdé práce se teď milovaní mazlíčci vracejí zpátky do jihokorejských domácností.

Sapsaree znamená v korejštině „psi, kteří chrání před zlými duchy a odvrací neštěstí“. Zvířata se vyznačují statnou postavou, silným tělem, velkými tlapami a velmi klidnou povahou. Jejich majitelé si cení hlavně obrovské psí věrnosti. Nebýt ale Korejské nadace psů Sapsaree, nežil by dnes ani jeden. 

Za smutným osudem psů stál jejich huňatý kožich, tolik oblíbený mezi japonskými okupanty. Japonská koloniální vláda v letech 1910 až 1945 a chudé poválečné roky znamenaly pro populaci psů Sapsaree katastrofu. V polovině osmdesátých let jich bylo v celé zemi jen osm. Pak zakročil profesor genetiky Ha Ji-Hong: „Rozhodl jsem se zachránit rodovou linii. Teď tu máme 450 čistokrevných psů Sapsaree, kteří jsou potomky těch osmi.“

Ha Ji-Hong studoval ve Spojených státech. Po dokončení doktorátu se vrátil domů, od otce převzal poslední osmičlennou smečku psů Sapsaree a pustil se do práce. Tradiční chovatelské metody zkombinoval Ji-Hong s moderní DNA technologií, aby tak odstranil genetickou nečistotu plemene. „Udělat ze smíšené rasy plemeno s čistou krví bylo jako vyrábět ocel. Když dáte rudu do tavné peci, získáte ocel různé kvality. Záleží na podmínkách,“ vysvětluje profesor. 

Záchrana psů Sapsaree (zdroj: ČT24)

Prvních pět let strávil množením posledních osmi psů a jejich potomků, až jich bylo pět set. Pak ode všech odebral vzorky DNA a eliminoval rysy, které byly pro stabilizaci plemene nežádoucí. 

Bez problémů to ale nebylo. Zpočátku chov ohrožoval nebezpečný psí parvovirus. Ten způsobuje ztrátu chuti k jídlu, horečky, silné průjmy a v osmdesáti procentech případů zabijí. Nejnáchylnější jsou na něj štěňata. Pomoc přišla v roce 1992, kdy jihokorejská vláda prohlásila psy Sapsaree národním bohatstvím a na jejich chov začala přispívat. 

Díky penězům na krmení a očkování se stanice rozrostla až na dnešních 450 čistokrevných chovných psů. Kromě dalšího množení je profesor Ji-Hong začal před lety používat i v nemocnicích. Díky věrné, mírné a klidné povaze jsou pro práci s nemocnými jako zrození.

„Jsou tím nejlepším zvířecím společníkem. Náš desetiletý výzkum zjistil, že jsou vhodným druhem pro terapii se zvířaty. Sapsaree budou lékaři používat při práci s autisty a lidmi s duševními poruchami,“ říká profesor.