Po arabském jaru se Izrael chystá na perský podzim

Jeruzalém - Izrael dnes provedl na vojenské letecké základně Palmachim úspěšný test balistické střely. Zkouška měla prověřit především pohonný systém. Izraelské rakety Jericho jsou schopné nést i jadernou hlavici do vzdálenosti od 650 do 1700 kilometrů. Izraelské letectvo také zahájilo na základně NATO na Sardinii nácvik leteckého útoku na dlouhou vzdálenost.

Zatímco pozornost Západu od jara pohlcují bouře v arabských zemích, Izrael nespouští z očí Írán. Tato blízkovýchodní velmoc prudce sílí: v její prospěch hrají pády arabských diktátorů i stahování amerických jednotek z Iráku. Podle výzvědných služeb může Teherán vyrobit jaderné zbraně do tří let. Podle izraelských médií se prý premiér Benjamin Netanjahu na úterním jednání osmi nejvýznamnějších ministrů snažil získat většinu pro možný útok na Teherán. Jemu a ministru obrany Ehudovi Barakovi se zatím údajně podařilo na svou stranu získat ministra zahraničí Avigdora Liebermana, ten to ale dnes v rozhlase popřel a novináře ostře kritizoval.

Ačkoli většina ministrů s plánem útoku nesouhlasí, v Izraeli se hovoří o íránských jaderných ambicích. Na rozhodování v Izraeli prý bude mít rozhodující vliv zpráva, kterou má o Íránu 8. listopadu zveřejnit Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Podle západních odborníků útok na Írán v zimě nepřipadá v úvahu, protože mraky by ztížily orientaci letců. Hlavní velení íránských ozbrojených sil dnes také prohlásilo, že Izrael a USA si jsou vědomy, že by za útok na Írán draze zaplatily.