Pomůže Sýrii arabský plán na řešení krize?

Káhira - Sýrie na dnešním mimořádném zasedání ministrů zahraničí Ligy arabských států (LAS) v Káhiře přijala bez výhrad plán arabských států na řešení krize v zemi. Odpověď Damašku na návrh LAS přichází den poté, co oficiální syrská média oznámila dosažení „dohody“ se zástupci ligy. Prezident Bašár Asad vydá dekret o ustavení výboru pro národní dialog. Arabští i západní představitelé dohodu obezřetně vítají s poukazem na nezbytnost vyčkat, zda a jak bude naplňována.

Sýrie přistoupila na stažení všech tanků a obrněných vozidel z ulic měst, zastavení násilí proti protestujícím, propuštění všech politických vězňů zatčených během povstání a na zahájení dialogu s opozicí do dvou týdnů. Damašek také souhlasil, že povolí vstup do Sýrie novinářům, pracovníkům organizací na obranu lidských práv a zástupcům LAS, aby mohli monitorovat situaci v zemi.

„Jsme šťastni, že jsme dosáhli dohody, a budeme ještě šťastnější, jestli bude uskutečněna,“ řekl katarský ministr zahraničí šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání, který dohodu v káhirském sídle LAS oznámil. „Teď je důležité, aby ji syrská strana dodržela, protože to umožní uklidnění situace a vyřešení krize.“

Opoziční koalice Syrská národní rada (SNR), která sdružuje většinu opozičních uskupení stojících proti prezidentu Bašáru Asadovi, ale prohlásila, že Damašek odpověděl na návrh LAS „eskalací represí“ a znovu vyzvala LAS ke „zmrazení členství“ Sýrie.

Arabská liga se v minulých dvou týdnech intenzivně zapojila do snah o ukončení krize v Sýrii. Odmítla požadavky na vyloučení Sýrie z organizace, ustavila ale zvláštní pětičlenný výbor ministrů zahraničí, který jednal o návrhu ligy se syrskou delegací v katarském Dauhá.

Represe vládních sil proti demonstrantům v Sýrii si od vypuknutí lidového povstání v polovině března vyžádaly podle OSN na 3000 mrtvých, opoziční zdroje hovoří až o 4000 obětí. Opozice, která původně vyzývala k reformám a demokratizaci země, nyní už požaduje Asadovo odstoupení.

Ve středosyrské provincii Homs bylo za posledních 24 hodin zabito 20 lidí, u města Hamá zase údajní armádní dezertéři zabili při dvou útocích 15 příslušníků pořádkových sil.