Padesát let gastarbeiterů v Německu: Turecko chce víc

Berlín - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan si v Berlíně postěžoval na nedostatečnou podporu úsilí své země o začlenění do Evropské unie ze strany Německa. Jeho krajané se prý cítí Německem opuštěni. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes především pronesla za přítomnosti Erdogana projev u příležitosti 50. výročí podpisu smlouvy z 30. října 1961 mezi západním Německem a Tureckem o náboru tureckých pracovníků. Smlouva položila základy masové emigraci Turků do Německa.

Erdogan dnes v Berlíně opět vyzval Německo, aby podpořilo kandidaturu jeho země pro přijetí do EU. Turecké ambice ohledně vstupu do unie jsou naplňovány jen velmi pomalu a právě z německé strany zaznívají skeptické hlasy ohledně plného členství Turecka v unii. Merkelová nedávno prohlásila, že Ankaře by mělo být místo plného členství umožněno „privilegované partnerství“. Dnes se k tomuto tématu nevyjádřila.

Erdogan se vyslovil pro zlepšení právního postavení Turků v Německu. „Mezitím tu máme zhruba tři miliony Turků a lidí tureckého původu, z nichž 700 000 jsou německými státními příslušníky. Samozřejmě by se mi líbilo, kdyby všechny tři miliony mohly mít dvojí státní občanství. Když to dokáže země EU jako Francie, proč to nemůže udělat Německo?“ uvedl turecký premiér.

Merkelová ujistila, že turecká menšina je nedílnou součástí Německa, a uvedla případy úspěšné integrace Turků v její zemi. Připustila ale, že existují i problémy. Za hlavní označila úroveň vzdělání přistěhovalců, která se v posledních deseti letech zlepšila, ale stále není uspokojivá.

Vydáno pod