Moskva spěchá na pomoc obchodníkovi se smrtí Butovi

Moskva – Moskva znovu zopakovala, že bude usilovat o vydání Viktora Buta ze Spojených států do Ruska. Včera ruského obchodníka se zbraněmi shledala porota u amerického soudu vinným z podpory terorismu a z pokusu prodat těžké zbraně teroristické skupině v Kolumbii. Trest si vyslechne až v únoru.

„Ruské ministerstvo zahraničí bude i nadále všemožně usilovat o to, aby byla zajištěna zákonná práva a zájmy Viktora Buta jako občana Ruské federace,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič. „Naším cílem je dosáhnout toho, aby se But vrátil do vlasti,“ dodal. 

Bývalého sovětského důstojníka zatkli před třemi lety v Thajsku američtí agenti přestrojení za kolumbijské povstalce. Chtěli od něj koupit výzbroj pro útoky na Spojené státy. 

Thajsko ho loni v listopadu přes důrazné protesty Ruska vydalo do USA. Proti tomu Moskva opakovaně protestovala. „Ruský občan byl nezákonně vydán z Thajska po bezpříkladném politickém nátlaku amerických úřadů. Během této operace byl vystaven fyzickému a psychickému nátlaku, což je absolutně nepřijatelné,“ zopakoval znovu Lukaševič. 

Podle obžaloby But po 20 let ilegálně dodával tuny zbraní do mnoha nepokojných regionů světa. Jeho osudem se ve filmu Obchodník se smrtí inspirovali i hollywoodští filmaři. Proces s bývalým sovětským důstojníkem před federálním soudem v New Yorku začal před necelým měsícem.