Thajská povodeň osvobodila jedovaté mamby

Bangkok – Ze zatopené chovné stanice v thajské provincii Notchaburí údajně unikli smrtelně jedovatí hadi. Celkem patnáct mamb černých se mělo dostat na svobodu kvůli záplavové vlně, která je v historii země nejhorší za padesát let. O útěku skupiny jednoho z nejjedovatějších hadích druhů se vláda dozvěděla ze zpráv na Twitteru a do oblasti už vyslala veterináře, kteří se snaží mamby odchytit. Informace ze sociální sítě však dosud nebyly ověřeny.

I přes neprokázání pravdivosti veterináři vyslali ve středu i dnes svůj tým na lov hadů do zaplavené oblasti nacházející se 16 kilometrů severozápadně od centra metropole Bangkoku. „Může to být pravda, protože víme, že v Thajsku je množství pašeráků, kteří by neuvědomili úřady, kdyby jim hadi unikli,“ prohlásila šéfka thajské zoologické a ekologické veterinářské společnosti Nantcharika Čanseová.

Thajsko navíc nemá dostatek účinného séra proti jedu mamby černé, proto už preventivně objednalo zásilku, která má dorazit v pátek. Oběti uštknutí mambou bez podání séra přitom umírají zpravidla během 20 minut.

Mamba černá
Zdroj: ČT24/Flickr

Dospělý jedinec mamby černé běžně dorůstá délky 2,5 metru, může však dosáhnout až 4,5 metru. Zbarvení kůže má nejčastěji odstíny zelené či šedé, pojmenování „černá“ tento druh získal podle inkoustově zbarvenému vnitřku tlamy. Je to jeden z nejrychlejších hadů na světě, může vyvinout rychlost až 20 km/h. Jed, který mamba černá používá, je velice silně toxický a paralyzuje svalstvo. Na jedno kousnutí spotřebuje průměrně 100—120 mg, přičemž smrtelná dávka pro dospělého člověka je 10 až 15 mg.

Vydáno pod