Keňsko-somálská hranice se mění ve válečnou zónu

Nairobi – Konflikty na hranicích mezi Keňou a jihem Somálska se začínají přibližovat otevřenému válečnému konfliktu. Keňská armáda přesunuje na sousední území tisíce vojáků s cílem pronásledovat islámské radikály, kteří mají na svědomí sérii únosů i teroristické útoky. Snaha odříznout islámskou milici Šabáb však s sebou nese i ztráty na místních civilistech. Podle svědectví zpravodaje ČT keňská armáda úspěšně postupuje dál směrem k vnitrozemí, a tisíce místních lidí tak prchají z jihu Somálska do bezpečnějších míst.

Mírové jednotky pod keňským velením se nyní soustředí na jižní část Somálska, kterou tradičně okupují radikální islamisté napojení na síť al-Káida. Konkrétní útok je namířen na přístav Kismayo se sídlem části velení Šabábu. Islamisté se však na očekávaný útok připravují a Keni hrozí závažnými důsledky její operace. Vybudovali proto ozbrojená střešní stanoviště, pouliční zákopy a neváhali dát zbraně do rukou místních studentů.

Šabáb začal opevňovat přístav v návaznosti na středeční varování keňské armády přes sociální síť Twitter, kde bylo vyjmenováno deset měst, na které hodlá Keňa útočit. Jednalo se o města Baidoa, Baadheere, Baydhabo, Dinsur, Afgoye, Bwale, Barawe, Jilib, Afmadow a zmíněné Kismayo.

Na příchod ozbrojené armády se v Somálsku připravují i prostí civilisté. Na rozdíl od zákopové taktiky islamistů však volí přesun do méně konfliktních oblastí. Obyvatelům větších měst na jihu země už Keňané vzkázali, aby před dalšími útoky radši utekli jinam. „Tato akce je časově neomezená. Hlavním kritériem pro její ukončení bude neutralizace milicí Šabáb,“ uvedl velitel generálního štábu keňských vojsk Julius Karangi.

K výzvám na vyklizení válečné zóny se přidaly i humanitární organizace. Z jejich zkušenosti totiž vyplývá, že keňské vojenské operace zdaleka neodnášejí jen teroristé ze Šabábu. „Po útocích ošetřujeme v nemocnicích mnohé zraněné civilisty, mezi nimi ženy a děti,“ řekl vedoucí somálské mise Lékařů bez hranic Gautam Chaterjee.

Keňská armáda o své vině polemizuje a trvá na tom, že útočí pouze na objekty Šabábu, a nikoliv civilisty. Podle mnohých odborníků však mírové jednotky svou strategii zdaleka nemají promyšlenou. „Hlavním problémem bude tahle území udržet a dlouhodobě na nich zachovat pořádek,“ komentoval analytik Lucas Barassa. Keňa je přitom největší ekonomikou východní Afriky a její armáda patří v tomto regionu k nejlepším.

Hnutí Šabáb vede boj za svržení centrální vlády v Mogadišu od počátku roku 2007. Bojuje také za zavedení přísné formy islámského práva šaría a radikální křídla tohoto hnutí, které je napojeno na teroristickou síť al-Káida, chtějí zaútočit na somálské sousedy. Obvinění z únosů jedné Francouzky, Britky a dvou Španělek, které invazi Keni rozpoutaly, Šabáb odmítl a označil je pouze za záminku pro operaci Keni na území Somálska.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)