Západoafričtí piráti se zmocnili řeckého tankeru

Abuja – Piráti u pobřeží Nigérie přepadli a unesli řecký ropný tanker Halifax. Na rozdíl od somálských útočníků obvykle nežádají výkupné, ale zajímají se o samotný náklad. Řecká společnost Ancora Investment Trust Inc, které loď patří, dnes sdělila, že s posádkou tankeru ztratila kontakt o víkendu. Piráti se zmocnili ještě menšího plavidla MV Igbere s nákladem oleje.

Loď Halifax, která pluje pod maltskou vlajkou, byla naposledy viděna u beninského Cotonou a směřovala na Port Harcourt. „Jestli byla unesena, budou ji nejspíš držet deset dní, než z ní budou únosci schopni vyložit veškerý náklad,“ uvedla bezpečnostní firma AKE Ltd. Obecně se podle firmy doporučuje velmi obezřetná plavba v této oblasti s hlídkami na palubě po 24 hodin denně.

Jedná se o jeden z řady útoků v Guinejském zálivu, které podle expertů ohrožují rozvíjející se hospodářskou oblast, která je stále významnějším zdrojem ropy, kovů a zemědělských produktů vyvážených do světa.

Piráti v západní Africe nejsou tak organizovaní jako námořní lupiči poblíž somálských břehů a ve vodách Indického oceánu. Poslední dobou ale jejich útoky nabírají na intenzitě. Nigérie, Angola, Gabon a Rovníková Guinea patří k největším africkým vývozcům ropy, častým terčem útoků se proto stávají plavidla ropných společností.

Vydáno pod