Začíná hadždž – každoroční muslimská pouť do Mekky

Mekka – Dnes oficiálně začíná každoroční muslimská pouť do Mekky, ale v centru islámu už teď je podle odhadů půl druhého milionu muslimů. Celkem Saúdská Arábie očekává až dva miliony návštěvníků, kteří mají do neděle stejný program - obcházet svatyni Káby v Mekce, modlit se na pahorku Arafát asi o šest hodin chůze dál a rituálně kamenovat Satana. Poutníci tak splní jednu z pěti hlavních povinností pravověrného muslima.

V nejposvátnějším místě islámu, saúdskoarabské Mekce, začíná letošní velká pouť hadždž. Třídenní pouti, k níž patří řada tradičních rituálů a která v neděli vyvrcholí svátkem oběti, se chystají zúčastnit přes dva miliony muslimů z celého světa. Poutníci tak splní jednu z pěti hlavních povinností pravověrného muslima.

Pro vládce Saúdské Arábie, správce dvou nejposvátnějších míst islámu, je každoroční pouť velkou zkouškou organizačních schopností. Tlačenice s tragickými následky, kolapsy kvůli horkému počasí, vyčerpání nebo dehydrataci jsou nejčastější důvody, proč se poutníci z Mekky už nevrátí. Nejvíce se královská rodina ale bojí teroristických útoků.

Princ Nadžíf bin Abdul Azíz, korunní princ a ministr vnitra

„Jsme připraveni čelit všemu, co přijde. Naše prostředky jsou mírumilovné, těm, kdo budou chtít zaútočit, se ale postavíme všemi způsoby.“

Obava z terorismu, ale zároveň i na pozadí letošních arabských revolt a nového napětí mezi Rijádem a Teheránem kvůli údajnému íránskému podněcování šíitských protestů v Bahrajnu, sunnitská Saúdská Arábie zpřísnila bezpečnostní opatření. Svatyně v Mekce bude střežit 3500 členů protiteroristické jednotky vybavené 450 obrněnými vozy.

Vláda Saúdské Arábie znovu investovala i do rozšíření kapacit obřadních míst a zajistila bezpečnostní opatření, která mají zabránit neštěstím a incidentům. Naplno například začne fungovat vlak, který usnadňuje poutníkům přesuny mezi posvátnými místy. Každou hodinu je údajně schopen přepravit 72.000 lidí.

Muslimové míří do Mekky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod