Kosovští Srbové bránili odstranění barikády vlastními těly

Priština – Vojáci mezinárodních sil KFOR zahájili v Kosovu odstraňování další z řady barikád, kterými kosovští Srbové blokují příjezd k hraničnímu přechodu Brnjak mezi Srbskem a Kosovem. Zatímco část místních obyvatel vytvářela ze svých těl štít před rozebíranou barikádou a vojáci KFOR je zaháněli slzným plynem, ostatní obyvatelé usilovně zesilovali další barikádu o kus dále.

Proti desítkám Srbů vytvářejících „živý štít“ před barikádou nastoupil oddíl vojenských těžkooděnců se speciální výbavou na rozhánění demonstrací. Když obhájci barikády neuposlechli opakovanou výzvu k rozchodu, nasadili vojáci slzný plyn. Poté začali barikádu vytvořenou z kmenů stromů rozebírat. Jiní místní obyvatelé mezitím nasypávali zeminu na další, dosud stojící barikádu, aby ji zesílili.

Blokáda probíhá už třetí měsíc
   
Kosovští Srbové blokují provoz přes oficiální přechody mezi Kosovem a Srbskem Jarinje a Brnjak už třetí měsíc. Dávají tak najevo nesouhlas s osamostatněním Kosova. Zhruba před měsícem blokádu zesílili vybudováním barikád. Několik ultimát mezinárodních sil, aby zátarasy odstranili, již vypršelo. Jednání s místními srbskými představiteli byla navíc bezvýsledná.

Kosovský hraniční přechod
Zdroj: ČT24

Předáci kosovských Srbů jsou ochotni silnice uvolnit jen pro vojáky KFOR a jejich zásobování. Odmítají ale na přechody vpustit celníky a policisty kosovské vlády a příslušníky evropské justiční a policejní mise EULEX. Za povolení průjezdu vojáků požadovali od KFOR záruky, že nebudou policisty Kosova ani EULEX na přechody dopravovat ve svých vozidlech. To KFOR odmítá – požaduje „volný průchod pro všechny“.
   
Kosovští Srbové odmítají vyhlášení nezávislosti Kosova, které proběhlo v roce 2008, a považují tuto oblast stále za část sousedního Srbska. Vyzývají i k návratu srbské armády a policie.