Šéfa kolumbijských povstalců zabila armáda

Bogotá - Kolumbijská armáda zasadila tvrdý úder povstalcům z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie. Během zásahu zabila jejich šéfa Alfonsa Cana. Nejspíš se to stalo při bombardování povstaleckých území. Cano vedl marxistické povstalce tři roky. Vláda jim před deseti lety vyhlásila válku. Čerstvý úspěch vlády v Bogotě vrací Kolumbijcům naději. Skoro půlstoletí bojů je stálo nejméně 120 mrtvých, hlavně civilistů.

„Mohu potvrdit, že Alfonso Cano zemřel. To je největší zásah, jaký kdy revoluční ozbrojené síly Kolumbie dostaly,“ řekl v televizním projevu kolumbijský prezident. Povstalce vyzval, aby složili zbraně, jinak „skončíte ve vězení nebo v hrobě.“ „Míru dosáhneme,“ ujistil prezident.

Pro Santosovu vládu je to velké strategické vítězství. Po svém loňském nástupu do funkce prezident slíbil, že bude pokračovat v tvrdé linii proti povstalcům. Tu držel i jeho předchůdce Álvaro Uribe, jemuž se rovněž podařilo zasadit především FARC několik zásadních porážek. V roce 2008 zemřel v džungli historický lídr Manuel Marulanda. O dva roky později zahynul při bombardování druhý nevýznamnější velitel FARC -  Mono Jojoy. A teď po bombardování u vesnice Suárez padl i jejich nástupce.

Vojenská operace trvala týden

Armádní operace v pralesní oblasti departementu Cauca trvala ve dvou fázích fakticky týden a skrýše povstalců při ní byly bombardovány i z letounů. Po sedmihodinové bitvě byl nakonec Cano zabit při pokusu uniknout z povstaleckého tábora. Usmrceno bylo i několik dalších povstalců, čtyři byli zajati, napsal kolumbijský deník El Tiempo.

O totožnosti zabitého povstaleckého vůdce neměli pochybnosti už vojáci navzdory tomu, že si oholil svůj tradiční plnovous. Armádním silám se podařilo Cana zlikvidovat při druhém útoku na jeho pralesní skrýš. O několik hodin později identitu potvrdili i soudní patologové.

Cano, vlastním jménem Guillermo León Sáenz, byl považován spíše za ideologického vůdce a intelektuála než za profesionálního bojovníka. Nicméně vydával například osobně rozkazy k únosům poslanců. V čele FARC stanul v roce 2008 poté, co historický vůdce levičáckých ozbrojenců Manuel Marulanda Vélez zemřel na infarkt. Na dopadení 63letého Cana kolumbijské úřady vypsaly odměnu pět milionů dolarů.

FARC jsou nejstarší a největší povstaleckou organizací v Kolumbii. Aktivní jsou od 60. let minulého století. V roce 2002 měly asi 20 tisíc bojovníků, v současnosti je jejich počet odhadován maximálně na 8 000. Na jejich úbytku se podepsaly nejen akce vládních sil, ale také dezerce příslušníků. Za téměř půlstoletí si jejich boj s vládními jednotkami vyžádal nejméně 120 tisíc mrtvých, především civilistů. FARC své aktivity financují zejména z obchodu s drogami, ale i z vydírání a vymáhání výkupného za unesené osoby.