Mogadišo je pro uprchlíky posledním útočištěm

Mogadišo - Humanitární krize ve východní Africe nabírá na síle. Podle odhadů OSN je jen v neklidném Somálsku v bezprostředním ohrožení života až 750 000 lidí, další milióny jsou kvůli suchu, hladomoru a nepokojům na útěku. Štáb České televize se dostal až do somálského hlavního města Mogadiša, ve kterém bojují desetitisíce lidí o holé přežití.

Somálci jsou po dvaceti letech chaosu a násilí zvyklí vyjít s málem. Silné sucho, nemoci i nepokoje už ale ohrožují skoro 4 milióny lidí. A mnohé vyhánějí z domovů. 

Mogadišo je pro mnohé uprchlíky posledním útočištěm. Kromě zbytků humanitární pomoci tady ale moc bezpečí nenajdou. V ulicích ještě před měsícem a půl bojovaly milice Al-Šabáb s vládními jednotkami. 

Stopy násilí jsou vidět na každém kroku. Islamisté nedávno hlavní město vyklidili. Můžou ale kdykoli zaútočit znovu. 

Hladomor i boje na jihu země každý den do Mogadiša přivádějí nové uprchlíky. Jsou jich tisíce a improvizované tábory rostou jako houby po dešti. Pomoci se nedostává. „Je to trochu lepší než mimo hlavní město. Tam nebylo nic. I tady se ale málokdy dostane na všechny,“ říká vedoucí uprchlického tábora Jusuf Nur Mohamed.