V egyptské poušti leží mrtvoly uprchlíků, chybí jim orgány

Káhira - Šokující fotografie dokumentující obchod s lidskými orgány přišly z egyptské pouště. Exkluzivně je získala televize CNN. Snímky mají zachycovat mrtvá těla afrických uprchlíků, kterým odebrali orgány. S těmi se pak obchoduje na černém trhu. Vše se odehrává na Sinajském poloostrově v Egyptě, kudy Afričané prchají za lepším životem do Izraele.

Šef egyptské nadace tvrdí, že mafie odebírá orgány africkým uprchlíkům. Prý má dokonce důkazy o nelidské brutalitě. „Když si vezmou, co chtějí, nebo to doktor vyřízne z těla, tak tělo vezmou a vyhodí v poušti,“ tvrdí Hamdí Al Azází z nadace New Generation.

Fotografie pořídil sám. Všechna těla mají nezvyklé jizvy v oblasti břicha. Chybí jim ledviny nebo játra. Mafii je při odebírání orgánů jedno, zda uprchlík zemře. „Když lidi otevřou, uspí je. Ne proto, že by se báli o jejich život, ale proto, aby nekřičeli,“ popisuje egyptský soudní lékař Fachrí Sálih.

Záběry ukazují těla lidí, kteří se snažili překročit hranici do Izraele. Ze Sinaje se přitom do Izraele snaží dostat tisíce uprchlíků. Kolem půl tisíce jich už skončilo naházených za hřbitovní zdí. Mafie další utečence nutí pracovat na marihuanových polích. Uprchlice jsou znásilňované, když jejich příbuzní nedokážou pašerákům zaplatit obří částky.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod