Aktivisté z Wall Street vydělávají na svých protestech

New York – Tisíce aktivistů už více než měsíc okupují symbol amerického i světového kapitalismu, newyorskou Wall Street. Protestují proti hrabivosti podnikatelů a bankéřů. I mezi demonstranty se ale najdou ti, kteří mají obchodního ducha. Protestuje se ve dne, v noci, za deště i ve sněhu. K dostání jsou tam čepice a trička se slavnými hesly.

„Když začnete u tiskařů zadávat velké objednávky na trička, musíte do toho investovat spoustu peněz. Objeví se proto riziko, že na vás někdo podá žalobu. Nemyslel jsem na to jako na potenciální obchodní příležitost,“ podotkl žadatel o obchodní značku „Occupy Wall St.“ Robert Maresca. Některé to ale už napadlo. Na stránkách, jako jsou Amazon nebo E-Bay, pod heslem „Occupy Wall Street“ vyskočí tisíce odkazů na prodávané zboží. Na hnutí vydělávají desítky, možná stovky lidí.

„Na jednu stranu by se mohlo namítnout, že jde jen o běžná slova. Je to veřejný majetek, jen popis. Značka by ale mohla splnit podmínky, které požaduje registrace ochranné známky,“ řekl právník pro obchodní značky Richard Roth. Jenže přímo mezi demonstranty se nápad s registrací hesla jejich hnutí s pochopením rozhodně nesetkal. „Já myslím, že je to něco, co patří lidem a je zbytečné to někde registrovat,“ podotkla jedna z protestujících.

Wall Street: okupace na prodej; Pavel Šimek (zdroj: ČT24)

Robert Maresca ale tvrdí, že nemá v úmyslu na svých tričkách vydělávat. Jen mu prý už vadilo čichat výpary, když na ně barvil nápisy sám, a chtěl by práci předat tiskárně. Obchodní značku prý s radostí přenechá jakékoliv organizaci, která z demonstrací na Wall Street vzejde.