Maďarsko a Slovensko se přou o tokajské

Bratislava - Malá vinohradnická oblast na pomezí Maďarska a Slovenska desítky roků vyvolává velké vášně. Slovensko a Maďarsko vedou už 35 let spor o slavnou značku Tokaj. Řešením mohla být nová mezistátní smlouva. Její plánované schválení je ale teď ohroženo, když na Slovensku padla vláda.

Vinobraní se na Tokaji obyčejně koná, až když přijdou první mrazy. I když bylo v létě dost slunce, suchý podzim přinutil vinaře sesbírat úrodu dřív. „Celkově ročník byl dobrý. Jen cibéby, což se v Tokaji očekává, tolik nebyly,“ říká vinař Jaroslav Macik. 

Pro Tokaj zřejmě 2011 nebude dobrý rok. Po pádu slovenské vlády jsou ohrožená jednání s Maďarskem o světoznámé značce. Tečku za rozpory mezi oběma státy měla udělat nová slovensko-maďarská mezistátní smlouva. Podepsaná měla být do konce roku. Jenže po pádu vlády není jisté, zda se tak stane. Navíc Slováci se nechtějí značky vzdát. 

Vinař Jaroslav Ostrožovič navrhuje rozdělit oblast Tokaj na slovenskou a maďarskou část. „Bude to vinohradnická oblast Tokaj Slovensko. Maďaři budou mít vinohradnickou oblast Tokaj Maďarsko. Proč ne? Zákazník by měl jasnou informaci, odkud víno pochází,“ říká. Podle Ostrožovič by tak mohly spory skončit a Slováci i Maďaři by mohli mít každý svou značku.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)