Podle USA zpráva MAAE potvrdí obavy z íránského programu

Washington – Tento týden by podle očekávání měla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) vydat zprávu o stavu íránského jaderného programu, která potvrdí obavu Spojených států, že Írán intenzivně pracuje na výrobě jaderných zbraní. Uvedl to v pondělí mluvčí Bílého domu Jay Carney. Podle jeho prohlášení by USA zesílily tlak na Teherán, aby se vzdal takovýchto svých ambicí. Carney zároveň odmítl možnost vojenského zásahu na íránský program a uvedl, že USA se budou dále soustředit na diplomatické nástroje, které by přesvědčily Írán k dodržování jeho mezinárodních závazků.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii při OSN by měla tento týden zveřejnit novou zprávu o íránském jaderném programu, která bude podle očekávání podrobnější a vůči Íránu mnohem ostřejší než všechny předchozí. „S jistotou očekáváme, že potvrdí a podpoří to, co jsme říkali o íránském chování a jeho neschopnosti dostát svým mezinárodním závazkům,“ zněla slova mluvčího Bílého domu Jaye Carneyho na tiskové konferenci.  

Carney zároveň dodal, že USA budou pokračovat v tlaku na Írán, a ve snaze Írán izolovat. „Víme z našich analýz a potvrdil to i prezident Íránu (Mahmúd Ahmadínežád), že tyto snahy mají jistý vliv,“ prohlásil mluvčí.

Podle diplomatů zpráva MAAE bude hovořit o vysoce technické a komplexní vědecké práci v Íránu, která by mohla být spojena s výrobou jaderných zbraní. Není však pravděpodobné, že by přinesla jasné důkazy o záměru zbraně vyrábět. Podle bývalého pracovníka MAAE Davida Albrighta, který nyní řídí washingtonský Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost, ale existují důkazy pro to, že Írán vnímá jako potřebu vytvořit jadernou zbraň.  

Albright podle svých slov sice nemá k dispozici samotnou zprávu, ale související informace ukazují, že Írán obdržel schéma generátoru R265, který se využívá k vytváření řetězové reakce s přesně načasovanými explozemi. Íránští vědci se zatím nenaučili technologii ovládat, ale snaží se o to. Podle jeho odhadů by mohl Írán vyrobit jadernou zbraň asi do jednoho roku, pokud by se pro výrobu rozhodl.  

Americká rozvědka byla v roce 2007 přesvědčena, že Írán zastavil svůj jaderný program na podzim roku2003 aobnovil ho opět v polovině roku 2007. Hovořila tehdy o střední až vysoké pravděpodobnosti, že Teherán stále výrobu jaderné zbraně zvažuje. Dle letošních expertních odhadů je možnost vývoje zbraně v Íránu stále otevřená.