Austrálie schválila daň z emisí CO2

Canberra – Významného úspěchu dosáhla vláda premiérky Julie Gillardové, když australský parlament schválil zákony, kterými se v Austrálii zavádí daň z emisí CO2. Jedná se tak o jednou z největších australských hospodářských reforem za poslední desetiletí.Od 1. července 2012 bude daň platit 500 hlavních znečišťovatelů. Podle agentury Reuters australský krok výrazně ovlivní i prosincové jednání o klimatu v Jihoafrické republice. Austrálie se podílí na globálních emisích jen 1,5 procentem. Je však největším znečišťovatelem mezi rozvinutými zeměmi zejména kvůli výrobě elektřiny z uhlí.

Jako poslední dal zákonům dnes zelenou australský senát a potvrdil tak vládní návrh plánu na snížení emisí CO2 o pět procent z úrovně roku 2000 do roku 2020. Daň bude mít dopad na celou ekonomiku počínaje hornictvím, přes výrobce zkapalněného zemního plynu, letecké společnosti až po oceláře. Cílem je efektivnější využití energií, které jsou používány k výrobě a posun od elektřiny k plynu.

Vzhledem ke zvýšení cen energií a paliv zákony předpokládají kompenzace pro domácnosti a průmysl. Vláda předpovídá, že navržené schéma povede ke zvýšení cen asi o 0,7 procenta v letech 2012 až 2013.

Emisní schéma navržené vládou premiérky Gillardové bude nejkomplexnějším systémem mimo Evropu. V Austrálii se však setkává s významnou kritikou ze strany australských voličů i politické opozice. Schéma počítá s jednotnou uhlíkovou daní ve výši 23 australských dolarů na tunu (435 korun) pro 500 největších znečišťovatelů s platností od července 2012. Od července 2015 pak bude zavedeno obchodování s emisními povolenkami.   

Austrálie projednávala téma uhlíkové daně téměř celé desetiletí, první návrhy zákonů jsou datovány rokem 2007, v době vlády konzervativního premiéra Johna Howarda. Další pocházely z roku 2010 tedy z doby labouristické vlády Kevina Rudda.

Vydáno pod