Netanjahu je lhář, stěžoval si Sarkozy Obamovi

Cannes – Summit zemí G20, který se minulý týden konal ve francouzském Cannes, poznamenal diplomatický skandál. Kvůli zapomenutému mikrofonu se na veřejnost dostal neformální rozhovor amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho francouzského kolegy Nicolase Sarkozyho. Navzájem si postěžovali na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a použili k tomu slovník na hony vzdálený běžným diplomatickým debatám.

Na rozhovor v pondělí upozornil francouzský server Arrêt Sur Images. Během podobných summitů je zvykem, že se představitelé států setkávají na neformálních jednáních za zavřenými dveřmi, kde není nutné vyjadřovat se právě diplomaticky. Rozhovor Sarkozyho a Obamy byl naneštěstí pro oba prezidenty v dosahu zapomenutého zapnutého mikrofonu.

Obama nejdřív Sarkozymu vytkl, že ho nevaroval, že bude Francie hlasovat pro přijetí Palestiny do organizace UNESCO. Spojené státy byly ostře proti tomuto kroku a zareagovaly na něj zastavením svých příspěvků do UNESCO.

Sarkozy pak Obamovi řekl, že izraelský premiér je lhář a nemůže ho vystát: „Nemůžu ho už ani vidět, je to lhář,“ prohlásil prý Sarkozy. „Ty ho máš plné zuby, ale já s ním musím jednat den co den,“ řekl na to lakonicky Obama.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Organizátoři summitu novináře požádali, aby rozhovor nezveřejňovali. Francouzský server ale dohodu v pondělí porušil.

Ke skandálu se zatím nevyjadřuje ani Francie, ani Spojené státy. Jediný, kdo reagoval, byl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valero. „Toto všechno nás nesmí odvádět od toho nejdůležitějšího - nesmíme ztrácet ani minutu a musíme dále pracovat na izraelsko-palestinském problému. Chceme jak s Izraelci, tak s Palestinci pokročit, což se nyní nedaří,“ řekl Valero. 

Není zřejmé, co Sarkozyho přimělo k tak ostrému vyjádření vlastních pocitů. Jak on, tak Obama se ale už několikrát s Netanjahuem střetli v otázce židovských osad na palestinských územích. Právě teď všichni tři domlouvají strategii vůči Íránu kvůli jeho jaderným ambicím. Izrael je díky své geografické poloze a schopnostem klíčový hráč všech plánů. Odhalená osobní nevraživost může znamenat ztrátu důvěry, která je klíčová.